fbpx
Manifestacije Turizam

Počinje 11. šljivovačka rakijada

Jedanesta po redu Rakijada u Šljivovici se održava u novom jesenjem terminu, koji se poklapa sa branjem šljiva u vreme kada zlatiborski domaćini tradicionalno “peku” rakiju.

 

Manifestacija će ove godine trajati dva dana (29. i 30.septembar), a počinje na zlatiborskom Kraljevom trgu danas u 10 časova degustacijom najboljih prošlogodišnjih rakija.

U nedelju, u porti crkve u Šljivovici Sajam će biti svečano otvoren uz kulturno umetnički program i tradicionalno potpaljivanje kazana za pečenje rakije.

Organizatori su ove godine pripremili celodnevni program, tako da će posetici moći da posete izložbu zdrave hrane i voćnih proizvoda. Ovom prilikom će biti predstavljeni i proizvodi seoskih majstora i rukotvorina seoskih domaćica. Pored izložbi predstaviće se i zlatiborske pevačke grupe, zdravičari i čauši…

Tradicionalno biće izabrano najlepšeg dvorišta i najuređenijeg voćnjaka, najlepše seoske narodne nošnje i najlepše čobanice, najbolje pite savijače, najbolje rakije po oceni publike, najboljeg zdravičara i čauša.

Organizatori manifestacije su i ove godine opština Čajetina, Sportski centar Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, Zlatiborski Eko Agrar i Mesna zajednica Šljivovica.

PROGRAM

Nedelja 30. septembar od 11 časova
– zagrevanje uz domaću rakiju

13 časova
Otvaranje sajma u porti crkve u Šljivovici
– Potpaljivanje kazana za pečenje rakije uz šljivovačku zdravicu i umetnički program
– Otvaranje izložbe zdrave hrane, proizvoda seoskih majstora i rukotvorina seoskih domaćica

14 časova
– Takmičenje zlatiborskih zdravičara i čauša u govornim veštinama
– Degustacija i ocenjivanje najbolje pite savijače
– Izložba voćnih proizvoda (slatko, pekmez, suve šljive, sušeni proizvodi od voća)

14.45 časova
– Nastup pevačkih grupa, kulturno umetničkog društva, trubački orkerstar, frulaš

17 časova
– Proglašenje najboljih rakija Jedanaestog šljivovačkog sajma domaće rakije, dodela nagrada i degustacija
– Izbor i proglašenje najlepšeg dvorišta i najuređenijeg voćnjaka, najlepše seoske narodne nošnje i najlepše čobanice, najbolje pite savijače, najbolje rakije po oceni publike, najboljeg zdravičara i čauša

18 časova
– Koncert izvođača narodne muzike: Novica Negovanović, Dragan Pantić Smederevac, Slobodan Mulina, Stevo Damljanović, Ranko Stojanić Šoro i Milorad Andrić uz pratnju orekstra Sretena Tijanića Sidži

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

September 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930