fbpx
Društvo Ekologija Ekonomija Lokalna privreda Seminari Turizam

Prekogranični modeli za upravljanje otpadom

U hotelu „Olimp“ na Zlatiboru juče i danas se održava prva dijalog platforma za identifikaciju izazova i potreba za uspostavljanje prekograničnih modela za integrisano upravljanje čvrstim otpadom (ISWM) u Jugoistočnoj Evropi, koja je organizovana u okviru aktivnosti na Projektu “Upravljanje čvrstim otpadom u prekograničnim ruralnim i primorskim područjima u regionu Jugoistočne Evrope”. Projekat sprovodi Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) i NALAS uz podršku (GIZ) Otvorenog regionalnog Fonda za Jugoistočnu Evropu-Modernizacija opštinskih usluga (ORF MMS).

konferencija-olimp3

Na ovom skupu učestvuju i predstavnici KJP „Zlatibor“ iz Čajetine. Ovo preduzeće je povezano sa radom regionalne deponije Duboko. Ana Petrovska iz Regionalnog centra za životnu sredinu u okviru pomenutog projekta, između ostalog je istakla da je opština Čajetina jedan od lidera u regionu, kao i da ulaže mnogo napora u poboljšanje i očuvanje tekućeg sistema. Čajetina je dobar primer za druge opštine u regionu, zaključila je Petrovska.

Projekat “Upravljanje čvrstim otpadom u prekograničnim ruralnim i primorskim područjima u regionu Jugoistočne Evrope“ ima za cilj da unapredi konceptualne i organizacione okvire za integralno upravljanje čvrstim otpadom u prekograničnim ruralnim i primorskim oblastima Jugoistočne Evrope kroz definisane specifične ciljeve:
• Procena i razvoj najprihvatljivijeg modela za integralno upravljanje čvrstim otpadom u prekograničnim sredinama;
• Podrška razmeni informacija i primera dobre prakse između zainteresovanih strana, kao i prezentacija primera EU prakse vezano za upravljanje čvrstim otpadom;
• Kreiranje mera i preporuka koje će postaći proces približavanja EU politika i njihovog sprovođenja;
• Podizanje svesti lokalnih vlasti i zajednica vezano za upravljanje čvrstiom otpadom;
• Jačanje saradnje između lokalnih vlasti i vlasti na nacionalnom nivou za uspostavljanje dijaloga na kreiranju politika i sveobuhvatnog procesa razvoja prekograničnih i ruralnih zajednica.

Izvor: cajetina.org.rs

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo