fbpx
T-Info Turizam

Siva ekonomija koči razvoj turizma

Na Zlatiboru je 5.decembra počela Turistička konferencija – Zapadna Srbija 2017 u organizaciji  Turističke organizacije regije Zapadna Srbija, koja je proslavila deset godina postajanja.

Prvog dana konferencije se razgovaralo o problemima neregistrovanog turističkog prometa u Srbiji, naplati boravišne takse, kao i o zakonskoj regulativi.

O aktuelnim problemima su govorili pomoćnica ministra Vera Božić Trefalt, načelnica odeljenja turističke inspekcije Beograd Snježana Vignjević, Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor, Radomir Lišanin, direktor TO Ivanjica i Miroslav Rađen direktor TO regije zapadna Srbija.

Prisutne su najviše interesovale novine u zakonskoj regulativi koje se najavljuju za sledeću godinu. Po svemu sudeći vlasnici privatnog smeštaja će biti paušalno oporezovani a razmišlja se i o paušalnoj naplati boravišne takse. Predstavnice ministarstva su govorile o problemima sa kojima se inspektori suočavaju na terenu i da je u prošlosti bilo veoma teško reagovati kada su u pitanju nekategorisani smeštajni objekti. S druge strane predstavnici turističkih organizacija su skrenuli pažnju da se veliki broj nelegalnih izdavalaca otvoreno reklamira preko internet portala i da državni organi na to ne reaguju.

Izdavaoci u privatnom smeštaju su izneli svoje probleme koji se tiču administracije, nedostatka edukacije, funkcionalnosti postojećeg sistema prijave gostiju preko agencija kao i nerešenog pravnog statusa pojedinih internet portala za on-line rezervacije.

Gospođa Vera Božić Trefalt je u izjavi za zlatibor.tv istakla da je jako važan način za uvođenje neregistrovanih izdavalaca u legalne tokove i da treba podizati kulturu i svest i da treba delovati i preventivno i kazneno kako bi se siva zona smanjila.

U TO Zlatibor imaju velika očekivanja od izmena zakonskih propisa jer se broj registrovanih izdavalaca smanjuje. Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor je izneo podatak da je trenutno na Zlatiboru kategorisano oko 2.700 ležaja u domaćoj radinosti i da taj broj opada.

Na diskusiji su izneti i podaci da neregistrovani izdavaoci mogu imati nižu cenu od 20% do 25% u odnosu na registrovane izdavaoce i da se na ovaj način nelojalna konkurencija dalje razvija. Takođe je iznet i podatak da se u zapadnoj Srbiji više od 50% turističkog prometa neevidentira i da treba učiniti sve da se taj procenat smanji.

Turistička organizacija Zlatibor je u toku godine pokrenula niz inicijativa kako bi se ovo stanje popravilo. Izdavaocima kojima ističe kategorizacija se šalju obaveštenja kako bi na vreme obnovili kategorizaciju. Takođe svi registovani izdavaoci su predstavljeni na internet stranici turističke organizacije.

Konferencija se nastavlja u sredu, 6.decembra kada će biti reči o marketingu u turizmi i primerima dobre prakse.

U prvom delu su planirana predavanja na temu marketinga u turizmu:

1. Milan Stojković, Tourism Management and consulting, Društvene mreže u funkciji promocije turističke destinacije

2. Dušanka Ilić, Kat point, Značaj kreiranja online zajednice za razvoj destinacije

3. Aleksandar Seničić, direktor YUTA, Uslovi za razvoj receptivne ponude

4. Srđan DŽivdžanović, Generealni sekretar ATAS-a, Podsticaji za receptivne turističke agencije

5. Dragan Jaćimović, turistička agencija EST Adventure, Razvoj avanturističkog turizma u Srbiji

6. Petar Slavković, Srbija za mlade, Šta strani turisti žele?

7. Thiago Ferreira, Talas travel DMC, Značaj videa i Youtube-a za privlačenje turista u destinaciju

U drugom delu će biti predstavljeni primeri dobre prakse u turističkoj regiji zapadna Srbija:

1. Arsen Đurić, Predsednik UO TO regije Zapadna Srbija, Zašto je Zlatibor najposećenija planina u Srbiji?

2. Darko Đurović, menadžer PSD programa, Rezultati programa razvoja privatnog sektora

3. Petar Blagojević, Član gradskog veća Grada Užica, Prva zelena staza u Srbiji

4. Rosa Jakovljević, direktor TSC Zlatar: Zlatar, destinacija u usponu

5. Miroslav Rađen, direktor TO regije Zapadna Srbija, Čarobni turistički prsten, od ideje do realizacije

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829