fbpx
Provod Turizam

Suši i vino na Zlatiboru

Meštani i turisti su na Zlatiboru, 1.novembra mogli da uživaju u japanskoj kuhinji. U restorani Central In u tržnom centru Zlatibor posetioci su mogli da probaju suši, zajedno sa najboljim domaćim vinima. Za ovu priliku na meniju su bili maki i nigiri suši, gari, vasabi i soja sos.

Maki je jedan od najpopularnijih sušija a priprema se od pirinča i morskih plodova, povrća i sveže ili termički obrađene ribe. U ovoj kombinaciji sastojci se uvijaju u dugačku rolnu od presovanih algi a zatim se seče na rolnice veličine zalogaja. Ovom prilikom posetioci su mogli da probaju maki od tune, lososa i avokada. Pored Maki sušija na meniju je bio i Nigiri koji se pravi od sabijenog pirinča i prekriven je kriškom sirovog ribljeg fileta.

Posetiocima je bio posebno interesantan Gari, koji se servira kao dodatak sušiju. Po izgledu podseća na tanko rezanu pršutu ili filet lososa ali je u suštini marinirani crveni đumbir. Pored sušija posetioci su mogli da probaju i čuveni japanski soja sos kao i vasabi ljutkast zeleni dodatak (priprema se od japanske repe) koji po ukusu podseća na ren.

Ovom prilikom posetiocima restorana Central In poznati zlatiborski somlije Nikola Bogićević je predstavio i nekoliko interesantnih vina koja odlično idu uz suši. Ovom prilikom su predstavljena vina Fresco Bianco, Rajnski Rizling, Cuvée Piquant vinarije Kovačević, Tamjanika vinarije Budimir i  Alexandria Cuvee vinarije Tikveš.

Poseta je bila dobra a u restoranu su se našli kako meštani tako i turisti željni novih ukusa, a suši majstoru Marku koji je pripremio ovaj tradicionalni japanski meni mora se odati priznanje.

Komantar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031