fbpx
T-Info Turizam

Turističke agencije bez osiguranja

Turističke agencije su 1.oktobra prestale da prodaje turističke aranžmane zato što su istekle polise osiguranja. Problem je nastao pošto su osiguravajuće kuće odbile da produže osiguranje zbog velikog rizika u poslovanju turističkih agencija.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je ovim povodom preporučilo putnicima da prilikom kupovine novog turističkog putovanja, kao i prilikom ugovaranja zamenskog putovanja, obrate pažnju da li turistička agencija organizator turističkog putovanja poseduje licencu i propisanu garanciju putovanja.

Iako je održano nekoliko sastanaka između predstavnika turističkih agencija i osiguravajućih kuća za sada nema rešenja. Ministarstvo je predložilo da se umesto osiguranja ovo pitanje reši korišćenjem bankarskih garancija koje su predviđene zakonom o turizmu ali do sada nisu korišćene u praksi. Kod bankarskih garancija ključni problem je u aktiviranju garancije, pošto fizička lica ne mogu po zakonu aktivirati bankarsku garanciju, kao i činjenica da banke traže novčani polog na računu ili hipoteku u trostrukoj vrednosti garancije.

Udruženje turističkih agencija (UTAS) je u saopštenju na svojoj internet stranici utas.co.rs predložilo da agencije svaki aranžman pojedinačno osiguraju bez klauzula o izuzećima poput vanrednog stanja ili pandemije. Po mišljenju UTASa u opštim uslovima osiguranja vezanim za ugovore koje su agencije sklapale sa osiguravajućim kućama početkom 2000.godine bila je uključena odredba da garancije neće važiti i da se šteta putnicima neće isplaćivati ako je do insolventnosti ili loše usluge agencije došlo “kao posledica vanrednog stanja”. Ovo u praksi znači da osiguravajuće kuće mogu izuzeti svoje garancije za nadoknadu štete putnicima ukoliko agencije postanu insolventne ili bankrotirju tokom vanrednog stanja ili usled posledica vanrednog stanja. U Udruženju smatraju da su garancije prestale da važe čim je proglašeno vanredno stanje, tako da bilo koju insolventnost ili bankrot agencija, osiguravajuća društva mogu tumačiti da su nastali kao posledica vanrednog stanja.

Kako će problem biti rešen ostaje da se vidi, a trenutno se u nezgodnoj situaciji nalaze kako turističke agencije tako i građani koji su ugovorili aranžmane ili su pristali na zamenska putovanja.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031