fbpx
Manifestacije Turizam

U sredu 30.jula vašar u Krivoj Reci

U sredu 30.jula na Ognjenu Mariju, u Krivoj Reci se održava narodni vašar. Posetioce vašara će zabavljati Rojal bend iz Priboja kao i Mikan i Mira. A planiran je i noćni turnir u malom fudbalu. Ekipe se mogu prijaviti do 17:30 minuta na dan Vašara, a sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti na telefon 069/851-65-23

kriva-reka-vidovdan5

Ovaj vašar se organizuje u slavu Crkve u Krivoj Reci. Praznik Ognjena Marija, u crkvenom kalendaru nije upisan crvenim slovima, ali spada u veoma poštovane praznike u srpskom narodu. Ime ove svetiteljke posebno se poštuje među ženama, tako da se tog dana ne posluje ni u kući, ni u polju, a u narodu se kaže da tog dana ne valja ni konac u iglu udenuti.

Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i, kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom, ona spada u “ognjevite” svece. Životni put Sveta mučenice Marine je bio trnovit. Rodom iz Antiohije, rano je ostala bez majke. Sveta mučenica Marina se krstila u 12. godini, a kada je otac saznao da je hrišćanka, oterao ju je od kuće. Na putu iz Antiohije ona je srela eparha Olimvrija koji je pošao da goni hrišćane. Pošto je odbila ponuđeni brak i zbog njene vere u Gospoda Isusa Hrista, gnevni eparh naredi da je izlože najgorim mukama.

Sveta velikomučenica Marina posečena je mačem u 16. godini, u doba cara Dioklecijana. Mošti ove svetiteljke nalazile su se u Carigradu do dolaska krstaša, a danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu. U manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera, počivaju njene čudotvorne i svete mošti, koje posećuju i klanjaju im se i pravoslavni i muslimani. Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obeležavaju kao krsnu slavu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031