fbpx
Biznis T-Info Turizam Vesti

Završeno 55.savetovanje agronoma

55.savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije je i ove godine održano u hotelu Palisad u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. Imajući u vidu epidemiološku situaciju savetovanje bilo kraće uz manji broj predavanja i skupova. U dva dana je razmatrana poljoprivredna situacija u Srbiji i svetu.

Na Savetovanju se govorilo o projektima fonda za inovacione delatnosti, fondovima Svetske banke, saradnji nauke i privrede. Zoran Petrov je predstavio rad na temu Biodinamička poljoprivreda – Životna raznolikost. Zatim se govorilo o održivoj biljnoj proizvodnji tj. kako da se proizvodnja optimizuje kroz diverzifikaciju proljoprivrednih sistema i useva. Govorilo se i o zaštiti useva od kukuruznog plamenca a i o inovativnim formulacijama folijarnog đubriva. Drugog dana Savetovanja održana su predavanja na temu razvoja elitnih sorti i hibrida. Dr Biljana Kiprovski je predstavila rad na temu “Moderan pristup poboljšanju nutritivnog kvaliteta hrane – od njive do hrane po meri”, dok je dr Bojan Mitrović govorila o novom pristupu u stvaranju hibrida kukuruza. Takođe se govorilo o strnim žitima i hibridima suncokreta.

Prema rečima pomoćnika ministra za poljoprivredu Aleksandra Bogićevića u 2021.godini Ministarstvo će u saradnji sa obrazovnim institucijama raditi da se što više koristi sertifikovano seme i da se smanji upotreba “tavanskog semena”.

Ove godine je bilo manje izlagača nego ranije a javnosti se predstavila kompanija Ščelkovo Agrohim doo iz Ruske federacije. Ova komanija spada među najveće proizvođače i distributere sredstava za zaštitu bilja na teritoriji bivšeg SSSR-a, a na Savetovanju je predstavila više od 25 proizvoda iz svog asortimana.

Predavanje dr Vuka Đorđevića o Sortimentima soje za narednu setvu je privuklo pažnju poljoprivrednika. Imajući u vidu rast temperatura poljoprivrednicima se savetuje sadnja novih sorti koje su otpornije na sušu. Predavanja su završena prezentacijom dr Sanje Vasiljević na temu “Višestruki značaj i uloga leguminoza u održivoj poljoprivredi – naučene lekcije i budući izazovi”

Za kraj organizatori su pripremili panel diskusiju na temu “Kako do konkurentnog farmera?” gde je o svojim iskustvima govorio poljoprivrednih Ignjat Jurišić.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930