fbpx
T-Info Turizam

Zlatibor ili Divčibare, pitanje je sad?

Kako se približava vreme novogodišnjih praznika i zimskih odmora turisti su na mukama kada treba odabrati destinaciju za odmor. Divčibare i Zlatibor svakako će se naći na listi najatraktivnijih turističkih destinacija u Srbiji uopšte. Prekrasni vidikovci, bujna priroda, blagodeti boravka na visini, kulturno-istorijski i zabavni sadržaji i dobra ugostiteljska ponuda mogu se smatrati zajedničkim pozitivnim karakteristikama oba mesta.

Ipak, iskustvo boravka na Maljenu, planini na kojoj je smešten turistički centar Divčibare, razlikuje se od odmora na Zlatiboru. Obe destinacije vam pružaju mogućnost za savršen odmor, vikend avanturu ili izlet, a sve u skladu sa vašim prioritetima, ličnim sklonostima i mogućnostima. Kada je u pitanju zimski odmor Zlatibor ima prednost kada su u pitanju skijaške staze kojih samo na Torniku ima šest a tu je i ski staza u Avantura parku kao i skijališta kod Jezera i Obudojevice… dok je ponuda za skijaše skromnija na Divčibarama.

U nastavku izdvajamo šest razlika između odmora na Divčibarama i Zlatiboru, koje vam mogu pomoći da se lakše opredelite ukoliko se dvoumite koje mesto da posetite na vašem sledećem putovanju.

  1. Netaknuta priroda

Obe destinacije nude uživanje u netaknutoj prirodi ali na različite načine. Na Zlatiboru je turistički centar urbanizovan i potrebno je malo truda da se izađe iz urbanog jezgra. S druge strane Divčibare nude bliži odnos sa prirodom. Blizu centra Divčibara možete doći u dodir sa netaknutom prirodom. Ukoliko se odlučite za boravak na Divčibarama, moći ćete da uživate u istraživanju prirodnih lepota u neposrednoj blizini vašeg smeštaja.

  1. Turistički sadržaji

Za one kojima boravak na planini predstavlja ne samo vreme odmaranja od gradske gužve i svakodnevice, već i priliku da se isprobaju zanimljivi sadržaji Zlatibor će biti savršen izbor.

Divčibare imaju nešto oskudniju turističku ponudu u pogledu zabavnih sadržaja, aktivnosti i ugostiteljskih objekata, no sve to nadomešćavaju neprocenjivim kvalitetima klimatskog lečilišta, mirnim okruženjem i nedirnutom prirodom.

Kao urbanija planina, Zlatibor nudi ’sve što vole mladi’, te se stoga smatra odličnim izborom za omladinu i sve one kojima dobre zabave i noćnog provoda nije dosta ni tokom boravka u prirodi. Zaista, Zlatibor je pun lokala koji vam mogu ponuditi odličan ugođaj.

Većina posetilaca će posvedočiti o tome da su na Zlatiboru veće gužve nego na Divčibarama, u skladu sa samom organizacijom turističkog centra i njegove ponude. Ukoliko želite živ provod, uz neizostavno uživanje u prirodnim bogatstvima, Zlatibor će ispuniti sva vaša očekivanja.

Za one koje ne privlači ovakav vid odmora, Divčibare su daleko bolji izbor. Ova mala oaza mira u središtu Maljena prijaće vašem organizmu i duši u svakom smislu. Daleko od buke i vreve, Divčibare će vas uljljkati svojom isceljujućom planinskom atmosferom.

  1. Lokalne atrakcije

I Zlatibor i Divčibare mogu vam ponuditi pregršt atrakcija koje će vam ostati u lepom sećanju. Izdvojićemo nekoliko koje ih čine osobenim. Na Divčibarama su to Crni vrh i vodopad Skakalo, a u njihovoj okolini Valjevo, Banja Vrujci i dragoceni manastiri valjevskog kraja.

Na Zlatiboru se nalaze vodopad Gostilje, Stopića pećina, vrh Tornik i Gold gondola, a nedaleko od turističkog centra su i muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno i zabavni park El Paso City Zlatibor.

  1. Popularnost

Zlatibor je trenutno jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji. Ova planina obiluje kako prirodnim lepotama, tako i veoma bogatom turističkom ponudom, od različitih lokala, preko sportsko-rekreativnih sadržaja, do širokog spektra smeštaja i organizovane zabave.

Divčibare ne važe za ’izvikano’ turističko mesto, a turistička ponuda je skromnija. Za mnoge ljubitelje putovanja, upravo ta odlika čini Maljen i planinski centar Divčibare primamljivom destinacijom. Možemo slobodno reći da manja popularnost Divčibara zapravo čini ovaj planinski biser sve popularnijim.

  1. Putovanje sa decom

Sigurni smo da ćete pronaći dobre razloge da sa porodicom posetite bilo koju od ove dve destinacije, budući da obe nude izvanredno iskustvo. Divčibare su mesto idealno za miran porodičan odmor u prirodi.

Ukoliko ste ljubitelj zimskih putovanja i planirate da malu decu povedete na odmor u Srbiji, Divčibare se mogu pokazati kao pogodnije zimovalište, naročito za manju decu. Na Maljenu nema mnogo skijaških staza, ali planina nudi izvrsne blage spustove, savršene za decu.

  1. Pristupačnost smeštaja

Pitanje pristupačnosti i cena smeštaja jedna je od nezaobilaznih stavki koje se moraju razmotriti prilikom planiranja putovanja. Cene smeštaja variraju od lokacije do lokacije, u zavisnosti od udaljenosti od centra zbivanja i slično.

Zlatibor, kao jedna od najpopularnijih destinacija za planinski turizam u Srbiji, nudi širok spektar smeštajnih jedinica, ali su cene više nego na nekim drugim planinama, uključujući Divčibare na Maljenu. Na Divčibarama takođe možete pronaći različite tipove smeštaja.

U odnosu na Zlatibor, boravak na Divčibarama je pristupačniji. U poslednje vreme, sve je popularniji apartmanski smeštaj. Na raspolaganju vam je lep izbor dobro opremljenih i zgodno pozicioniranih apartmana, koji će vaš boravak učiniti pravim odmorom.

Komentari

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Tekst je odličan ali nedostaje informacija o raspolozivim dežurni ambulantama . Na Zlatiboru je to rešeno a na Divcibarama je dugogodišnjeg boljka jer noću i vikendom nema dežurnog lekara, a najčešće idemo tamo sa malom decom. Najbliže dežurne službe su u Mionici,Kosjerić ili Valjevu. Koliko je vremena potrebno da se pacijent preveze do ti mesta? Sramota i bruka za opštinu Valjevo pa onda razmišljate gde ćete poći na odmor.

  • Za Zlatibor se sve zna crno na belo kako je (Novi Beograd na planini) – samo smog fali, ali Divčibare – netaknuta priroda???? HAHAHAHAHAHHAAH
    Jeste vi videli skoro Divčibare???? Jeste videli komplekse zgrada koje su izgrađene i koje su u izgradnji, kopove i kranove??? Uništena netaknuta priroda – DA, ni manje ni više od toga. Uništena najlepša planina u Kolubarskom okrugu – da.

Kalendar

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031