Ekonomija Vesti

Azotara ide u stečaj

Vest da fabrika mineralnih đubriva i azotnih jedinjenja “HIP Azotara” iz Pančeva ide u stečaj je ovih dana potvrđena a predstavnici sindikata su pregovarali sa Vladom o socijalnom programu za više od 800 radnika ovog preduzeća.

Ministar Antić je početkom jula izjavio da je Vlada uložila velike napore da pomogne preduzećima iz hemijskog kompleksa da stabilizuju svoje poslovanje, reše probleme istorijskih dugovanja i obezbede uslove za proizvodnju koja neće stvarati dodatne gubitke. Po Antiću rezultati su vidljivi u slučaju Petrohemije, koja značajno bolje radi i ostvaruje dobit.

“Nažalost Azotara i pored svih pokušaja da se poveća efikasnost i smanje troškovi ulaznih sirovina, ne uspeva da ostvari pozitivne poslovne rezultate. To vodi povećanju zaduženosti, neostvarivanju UPPR-a i generisanju novih gubitaka do kraja ove godine, rekao je na ovu temu ministar Antić.

Po njemu pokretanje stečajnog postupka u ovoj situaciji je odgovoran odnos prema građanima Srbije, uzimajući u obzir, da bi se dugovi Azotare morali da plate iz Budžeta i da ovo nije samo ispunjavanje obaveza prema MMF-u. Antić očekuje da će Azotara nakon sprovedenog stečaja biti ponuđena na prodaju, a eventualni novi vlasnici će moći da organizuju proizvodnju, na efikasniji način i bez opterećenja starim dugovanjima.

Stavove ministra ne deli i opozicija koja smatra da se nacionalni resursi prodaju radi opstanka na vlasti uz pomoć MMFa. Milan Stamatović, predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije (ZS) da je pokretanje stečaja u Azotari pljačka države i da se po nalogu MMF-a zaokružuje proces sistematskog ubijanja srpske ekonomije i poljoprivrede.

“Umesto da ojača domaću privredu, pomogne srpskim seljacima da mogu pristojno da žive od proizvodnje maline, kupine, krompira, stočarstva, i pokrene realnu proizvodnju od koje će se Srbija ubrzano razvijati, a narod imati sigurnu egzistenciju, Vučić će, opet štetnom privatizacijom, nekom svom tajkunu ili tzv. stranom investitoru pokloniti imovinu pančevačke fabrike, vrednu 110 miliona evra, pravdajući se da “Azotara” navodno ne donosi profit, iako se zna da je namerno obarana cena đubriva na tržištu da bi se pravili gubici i kompletna prizvodnja ugasila, a firma dovela do stečaja”, kaže Stamatović, dodajući da 220 miliona evra dugovanja koja služe kao alibi naprednjačkom režimu zašto prodaje “Azotaru”, nije ništa drugo nego nova manipulacija javnosti jer se od građana vešto skriva istina da 90 odsto tog duga “Azotara” ima prema javnom preduzeću “Srbijagas”, tri odsto poreza državi, dva odsto neplaćenih računa za struju, a samo pet odsto prema komercijalnim poveriocima.

“Nenarodna vlast u Beogradu spremna je da ispuni sva obećanja data Briselu, Vašingtonu i famoznom MMF-u, ne obazirući se što ćemo ostati bez dela svoje države, što će naši radnici biti robovi Vučićevih investitora i što ćemo ostati bez ijednog prirodnog i privrednog resursa u Srbiji”, zaključuje Stamatović.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Slika dana

Rubrike

Arhiva

Kupindo

%d bloggers like this: