fbpx
Biznis Kapital Vesti

Borbe u Ukrajini – rast cena hrane?

Poslednjih dana se dosta govori o posledicama sukoba u Ukrajini. Pored rasta cena energenata može se očekivati i rast cena hrane.

Ukrajna i Rusija su prethodnih godina bili najveći izvoznici žitarica sa oko 29% ukupnog svetskog izvoza. Imajući u vidu ratna dejstva u Ukrajini i sankcije Rusiji kupci žitarica će morati da nađu nove dobavljače za ovu godinu. Na Čikaškoj berzi cene pšenice su porasle za 12% a cene kukuruza za 14,5%.

Poseban problem predstavlja nabavka mineralnog đubriva i sadnog materijala. Kada je u pitanju mineralno đubrivo, cena bi mogla da bude previsoka za mnoge poljoprivrednike. Glavna komponenta u proizvodnji veštačkih đubriva je amonijak za čiju proizvodnju se koristi zemni gas. Kako su cene gasa drastično skočile, tako je porasla i cena veštačkog đubriva. Rusija je pre dva dana najavila mogućnost zabrane izvoza mineralnih đubriva i komponenti. Ovo će predstavljati novi udar na poljoprivrednike pošto Rusija proizvodi oko 25% veštačkih đubriva na svetu.

Imajući u vidu da su prinosi na parcelama na kojima se ne koristi veštačko đubrivo manji i do 50% nedostatak prihrane bi mogao ozbiljno da utiče na količinu proizvedenih žitarica. Ova situacija će najteže pogoditi siromašne države gde će povećanje cena hrane imati za posledicu i povećanje broja gladnih.

U Srbiji su poljoprivrednici protestvovali prethodnih dana zbog visoke cene veštačkih đubriva a sada se može postaviti pitanje da li će veštačkih đubriva i biti na tržištu u dovoljnim količinama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dao naređenje da se povećaju povećaju robne rezerve Srbije, i da će se za tu namenu obezbediti novac bez ugrožavanja stope javnog duga. Kako bi se osigurala stabilnost domaćeg tržišta žitarica predsednik Aleksandar Vučić je kao jednu od mera najavio i mogućnost zabrane izvoza pšenice.

Ostaje da se vidi kako će se situacija u Ukrajini razrešiti i kako će se na svetskom tržištu rešiti nedostatak žitarica i mineralnih đubriva.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031