fbpx
Republika Vesti

Deklaracija o odbrani Kosova i Metohije

U Kosovskoj Mitrovici je 2.oktobra javnosti predstavljena “Deklaracija o odbrani Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija” gde se kaže da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije koji se trenutno nalazi pod okupacijom, o čemu je, bez odlaganja, neophodno obavestiti međunarodnu javnost. U deklaraciji se zatim ističe da nijedan građanin Srbije koji se nalazi na javnoj funkciji nema pravo da potpiše obavezujući dokument koji će pravno otuđiti KiM kao deo teritorije Srbije, jer bi bilo kakvo formalno priznanje samozvane države, oličene u ilegalnim organima u Prištini, predstavljalo trajni gubitak stožera srpske državnosti i kulturno-istorijskog identiteta srpskog naroda.

Deklaracijom se od Vlade Srbije traži da prekine svaki vid komunikacije i pregovore sa predstavnicima prištinskih ilegalnih organa koji se vode u Briselu; kao i da poništi sve pisane i usmene sporazume koji su nastali tokom pregovora; i da se razgovori o Kosovu i Metohiji ubuduće vode isključivo u okviru Saveta bezbednosti UN. Posebno se naglašava da Vlada Srbije treba da preduzme sve mere i radnje u cilju fizičkog povratka i boravka srpskog civilnog i vojnog osoblja na teritoriji KiM, saglasno sadržini Rezolucije 1244 SB UN.

Takođe, traži se da svi pojedinci i političke organizacije koji na okupiranoj teritoriji KiM učestvuju u radu ilegalnih organa u Prištini moraju te organe da napuste i da se formira Ministarstvo za AP KiM koje bi obavljalo sve poslove državne uprave koji se odnose na ponovno uvođenje i funkcionisanje državnih organa i institucija Republike Srbije na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

Deklaraciju su u Kosovoskoj Mitrovici ispred zapaljenih prostorija Narodnog pokreta Srba sa KiM, potpisali, u ime Narodnog pokreta Srba sa KiM “Otadžbina”, dr Marko Jakšić i narodni poslanik Slaviša Ristić, u ime Zdrave Srbije, Milan Stamatović i, u ime Dveri, Boško Obradović.

Tekst deklaracije se može pogledati ovde

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Slika dana

Kupindo

Dom zdravlja Čajetina