fbpx
Biznis Društvo Kapital Zdravlje

Delegacija Tuzlanskog kantona posetila Čigotu

U subotu, 25.marta, Specijalnu bolnicu Čigota je posetila delegacija Tuzlanskog kantona. Ovom prilikom Čigotu su posetili Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona, Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravlja, kao i predstavnici Fonda zdravstvenog osiguranja i kliničkog centra Tuzla.

Delegaciju iz Bosne i Hercegovine je dočekao direktor SB Čigota, dr. Željko Stakić, koji je rekao da ova ustanova ima dobre odnose sa Vladom Tuzlanskog kantona i da su popusti za turističke aranžmane od 10% dali željeni efekat.

Poseta vlade Tuzlanskog kantona ima za cilj povećanje obima saradnje Specijalne bolnice Čigota kao i državnih organa Srbije kroz zajedničke projekte prekogranične saradnje.

“Tema našeg sastanka je i saradnja specijalne bolnice Čigota sa kliničkim centrom Tuzle na temu pružanja usluga njihovim osiguranicima pod istim uslovima kao i za naše osiguranike iz oblasti dijagnostike i terapije oboljenja i iz oblasti nuklearne medicine, i programa dečje gojaznosti,” rekao je Željko Stakić.

Kako je gojaznost postala globalni problem sa karateristikama epidemije, postoji mogućnost saradnje i u ovoj oblasti između Srbije i BiH. SB Čigota je poznata u Evropi po svom programu lečenja gojaznosti, a u poslednjih nekoliko godina posebno je atraktivan program za lečenje gojaznosti dece od 12 do 18 godina.

“Mi smo vrlo radi da kroz neku vrstu protokola o saradnji i ugovora sa njihovim fondovima počnemo da primamo i decu iz okruženja, istakao je doktor Stakić.

Za Čigotu ova saradnja predstavlja još jednu referencu jer će se uspostaviti saradnja sa Kliničkim centrom Tuzla koji je značajan regionalni, naučni, dijagnostički i terapijski centar, a istovremeno i SB Čigota će potvrditi svoj značaj kao balkanski referentni centar za lečenje oboljenja štitne žlezde.

Premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić, je rekao da su prvi rezultati saradnje vidljivi u turizmu i da sve više turista iz Tuzle dolazi na Zlatibor i da su agencije u ovom kantonu imali organizovane grupe za osmi mart na Zlatiboru. Gutić je istakao da postoji veliki resursi kada su u pitanju fondovi za prekograničnu saradnju između Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore.

“Ono što smo vodeli kada je u pitanju SB Čigota je na vrhunskom nivou. To je dokaz da saradnja koju smo postavili pre godinu dana nije bila uzaludna. Posebno kada je u pitanju lečenje štitne žlezde i gojaznost kod dece. Ta saradnja treba da se nastavi, istakao je premijer Begić”

Ministar zdravlja Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić je ovom prilikom istakao da je ovo jedan vid zdravstvene saradnje, pošto je Čigota i u SFRJ bila referentni centar za lečenje bolesti štitne žlezde, a u novije vreme to je program za gojaznost dece.

“Današnja nasa poseta i obilazak same bolnice je da samo potvrda svemu onome o čemu smo razgovarali prethodnih meseci. Dobili smo i prostor da predstavimo i mi naše potencijale koje nudimo. Pre svega ću istaći univerzitetski klinički centar Tuzla koji je apsolutni zdravstveni brend ne samo u Tuzlanskom kantonu nego i u BiH. To je potvrdilo i priznanje nevladinog sektora pod pokroviteljstvom Američke ambasade. U prošloj godini univerzitetski centar Tuzla proglašen je za najbolju zdravstvenu ustanovu u BiH. Saradnja između Čigote i univerzitetskog centra Tuzla se može razviti naročito u oblasti štitne žlezde i nuklearne medicine.

Gosti iz Tuzle su posetili ovom prilikom i sva odeljenja specijalne bolnice Čigota gde su se upoznali sa procedurama, opremom i programima rada, a potom je održan sastanak na kome se govorilo o daljoj saradnji u oblasti zajedničkog učešća na mežunarodnim konkursima i mogućnostima saradnje u zdravstvenoj zaštiti.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930