fbpx
Biznis Lokalna privreda

Malinari organizuju protest u Beogradu

Malinari iz Užica i Prijepolja su 16.decembra na sastanku održanom u Kokinom brodu doneli odluku da 25.decembra u 12 časova organizuju protestni skup u Beogradu zbog niske otkupne cene ovogodišnjeg roda maline. Kako prenosi portal zoomue.rs malinari će tražiti, po rečima predsednika užičkog udruženja Petra Štakića, da otkupna cena maline za ovu godinu bude 190 dinara po kilogramu.

“To je cena koju nam je obećao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Mi samo tražimo da ispuni obećanje. Imamo podršku i ostalih udruženja iz cele Srbije, tako da mi odustati nećemo i ako treba i Novu godinu ćemo dočekati pred zgradom Vlade“, poručuje Štakić.

Malinari žele da ih primi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, sa kojima, kao i sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem žele da razgovaraju o rešavanju svojih problema i da dobiju garanciju za cenu ovogodišnjeg roda maline koja se u Zlatiborskom okrugu otkupljivala za 130 do 150 dinara po kilogramu.

Podršku malinarima je među prvima pružila Zdrava Srbija, a Milan Stamatović, predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije (ZS) je izjavio da kada se radi o zaštiti domaće proizvodnje, definisanje otkupne cene maline i egzistenciji hiljada običnih srpskih porodica, onda ne postoji ni volja ni interes da se pomogne srpskom seljaku već se ceo rod malina i enorman profit prepušta, naprednjacima bliskim, vlasnicima hladnjača i švercerima koji su najveći krivci za nisku otkupnu cenu i opravdano nezadovoljstvo malinara.

Stamatović je istakao da samo u zapadnoj Srbiji postoje hiljade malih poljoprivrednih gazdinstava koja se bave uzgojem maline i koja ne bi smela da budu prepuštena slobodnom tržištu (čak i da ono postoji, a ne postoji!) nego bi država morala da ih subvencioniše, kao kao što to velikodušno čini u slučaju stranih kompanija, izdvajajući od 10 do 20, a negde čak i 50 hiljada evra za svako novootvoreno radno mesto.

“Za malinare, nažalost, ne važe ista pravila jer se niko od nadležnih institucija nije ni udostojio da im odgovori na zahteve, a kamoli pokušao da reši njihove probleme, kao što su kontrola cene maline od otkupljivača do potrošača, utvrđivanje cene maline prema prizvođačima i formiranje Nacionalnog saveza za malinu”, zaključuje Stamatović.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031