fbpx
Biznis Kapital

Malinari pred bankrotom

Malinari Srbije su po svemu sudeći pred bankrotom. Malina se poslednjih dana u Ivanjici otkupljivala po cenama od 50 do 80 dinara za kilogram, dok je u Prijepolju otkupna cena bila nešto veća od 80 do 100 dinara. Po svim do sada objavljenim procenama malinari će sa ovom cenom biti na velikom gubitku.

Ako se podsetimo da su malinari početkom juna protestvovali tražeći da otkupna cena bude od 180 do 200 dinara jasno je da nijedan zahtev malinara nije ispunjen.

Niska otkupna cena je izazvala revolt kod malinara u zapadnoj Srbiji, ali dva najveća udruženja nisu našla zajednički jezik tako da se svako udruženje bori za sebe.

Zdrava Srbija (ZS) poziva naprednjački režim da prestane da ponižava 200.000 seljaka koji žive od proizvodnje malina i da, napokon, okonča neviđenu prevaru, u kojoj režimski otkupljivači malinu otkupljuju za uvredljivih 50 dinara, dok se, čak i na beogradskim pijacama, to isto voće trenutno prodaje osam puta skuplje i, istovremeno, zahteva hitnu smenu ministra laži i poljoprivrede Branislava Nedimovića koji, godinama unazad, vergla kako cenu ne određuje država već tržište, a sada, uplašen najavom malinarske blokade cele Srbije i mogućeg širenja narodnog nezadovoljstva, po ko zna koji put, laže kako će hladnjačari platiti 135 dinara po kilogramu – izjavio je Milan Stamatović, predsednik Inicijativnog odbora ZS, izražavajući podršku malinarima i svim ostalim poljoprivrednicima, u njihovim nastojanjima da se suprostave poludecenijskoj pljačkaškoj politici Aleksandra Vučića koja ih je dovela do prosjačkog štapa.

– Vučićeve kabadahije smeju se u lice seljacima, ove traktoriste koji su protestovali zbog najskupljeg goriva u okruženju privode u policiju i optužuju ih da su špijuni CIA, izdajnici i državorušitelji. Dosta je više brutalne represije nad stotinama hiljada najvrednijih ljudi u Srbiji, dosta je selektivnog odnosa prema udruženjima malinara i “iznenadnih prijema i pregovora” sa određenim predstavnicima proizvođača kako bi se zataškala alarmantna situacija u kojoj se nalazi celokupna malinarska proizvodnja, praćena stalnim padom cene i potpunom obustavom otkupa maline na jugu Srbije, pod izgovorom da kvalitet maline nije zadovoljavajući zbog posledica vremenskih nepogoda, kao i da hladnjače nemaju dovoljno kapaciteta za skladištenje novih količina voća – kaže Stamatović, dodajući da se, po naređenju samodrščevog stožera, godinama manipuliše malinarima, davanjem lažnih obećanja, počev od definisanja otkupne cene maline za prošlu godinu, najave izgradnje najmanje dve fabrike za preradu 5.000 tona maline, u Arilju i Požegi, do nadoknade za pretrpljenu štetu prouzrokovanu nevremenom, za 2017. i 2018. godinu i sličnim propagandnim tričarijama.

U međuvremenu, za četvrtak je zakazan sastanak sa ministrom poljoprivrede, od koga malinari sada traže da se cena otkupa maline vrati na 125 – 135 dinara, ostaje da se vidi da li će hladnjačari pristati na ovaj zahtev a kolika je proizvodna cena malina pročitajte u tekstu koji je danas objavio Blic.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930