fbpx
Ekonomija Lokalna privreda

Obezbeđena sredstva za nova radna mesta

U borbi sa nezaposlenošću koja je jedan od vodećih problema u državi, opština Čajetina ima proaktivan pristup i u skladu sa Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za 2017. godinu sprovodi predviđene mere aktivne politike zapošljavanja. Mere se sprovode u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i uz finansijsku pomoć države, kao i u isključivo sopstvenoj režiji. Opština Čajetina i Nacionalna služba za zapošljavanje u 2017. godini izdvojili su sredstva u iznosu od 3,6 miliona dinara u okviru mera aktivne politike zapošljavanja (javni radovi, stručna praksa i samozapošljavanje).

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je 24.jula potpisao odluke o dodeli subvencija za samomozapošljavanje, za sedam lica, za koja je Opština opredelila sredstva u iznosu od 1.050.000,00. Lica kojima su pomenuta sredstva odobrena ugovor o sprovođenju pomenute mere potpisaće narednih dana.

Stamatović je licima koja su ostvarila pravo na subvencije, poželeo uspeh u radu i dobru saradnju sa lokalnom samoupravom. On je ovom prilikom izjavio da je njihova odluka o pokretanju sopstvenog biznisa dobar potez, s obzirom na to da se u budućem periodu najavljuju još veće i jače racionalizacije u javnom sektoru.

„Za program samozapošljavanja bio je prijavljen veći broj podnetih zahteva u odnosu na planirani iznos sredstava, opština Čajetina je uz stručnu i tehničku podršku NSZ odobrila sve podnete zahteve lica za samozapošljavanje. Podnosioci zahteva, sa teritorije opštine Čajetina, dobili su iznos od 150.000,00 dinara za pokretanje sopstvenog biznisa. Na ovaj način, opština Čajetina pokazala je inicijativu, kao i do sada, da prateći stanje na tržištu rada, izlazi u susret svojim stanovnicima,“objasnila je direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje filijala Užice, Zorica Milošević.

Prema rečima Zorice Milošević, NSZ u ovoj godini pruža tehničku podršku samo opštini Čajetina. Prethodnih godina bilo je slučajeva da i druge opštine izdvajaju sredstva za realizaciju pojedinih programa, dok Čajetina to radi svake godine. Čajetina detaljno analizira i prati stanje na lokalnom tržištu i u skladu sa tim, uz saradnju sa NSZ realizuje predviđene programe u okviru mera aktivne politike zapošljavanja.

„Na teritoriji koju pokriva Nacionalna služba za zapošljavanje filijala Užice, trenutno se nalazi oko 11.000 nezaposlenih lica, od toga 630 je sa teritorije opštine Čajetina, što čini najnižu stopu nezaposlenosti među opštinama u okruženju“, zaključila je direktorka filijale Užice.

Osim programa za samozapošljavanje opština Čajetina je u okviru svog akcionog plana za zapošljavanje i u saradnji sa NSZ sprovela još nekoliko konkursa.

„To je konkurs za javne radove, jedan na početku godine zbog potreba naših javnih preduzeća (pet u KJP „Zlatibor“ i dvoje u Biblioteku „Ljubiša R.Đenić“). Takođe, programam javnih radova planiran je uz sufinansiranje NSZ. Biće primljeno osam lica. Taj konkurs je još uvek u toku. Što se tiče programa stručne prakse, mi smo za ovu godinu izdvojili takođe deo sredstava u okviru programa sufinansiranja sa NSZ. Za ovu godinu je planirano da se stručna praksa sprovodi uglavnom u privatnim preduzećima. Iz javnog sektora jedino dolaze u obzir sektor zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite“, rekla je Bojana Božanić, član Saveta za zapošljavanje u opštini Čajetina.

Božanićeva napominje da je u toku još jedan konkurs, koji takoće prati NSZ. U pitanju je program otvaranja novih radnih mesta u postojećim firmama. Dodaje da je za realizaciju svih pomenutih mera ukupno utrošeno 3.635.836,36 dinara, od čega Opština učestvuje u finansiranju programa ili mera aktivne politike zapošljavanja u iznosu od 1.999.710,00 dinara, a Nacionalna služba u iznosu od 1.636.126,36 dinara.

„Ja se već duži niz godina bavim izradom odevnih predmeta od vune. Sredstava ću iskoristiti za nabavku repromaterijala. Sa opštinom Čajetina sam putovala na razne manifestacije, promovisala svoj rad, sve sa ciljem da ovaj zanat sačuvamo od zaborava“, rekla je Zorica Marić iz Sirogojna.

„Sredstva ću iskoristiti za otvaranje restorana. Ovo mi je prvi posao u ugostiteljstvu, ali imam neka određena iskustva. Dobijena sredstva će mi puno značiti, u smislu da ta prva godina, najrizičnija, bude finansijski pokrivena“ – Milojko Čumić iz Golova.

Izvor: caetina.org.rs

Slika dana

Kupindo

Dom zdravlja Čajetina