fbpx
Biznis Lokalna privreda

Počinju radovi na drugoj fazi gondole

Posle dobijanja dozvole za gradnju stanice gondole na vrh Tornika, prošle nedelje opština Čajetina je dobila i  dozvola i za sledeću fazu gradnje.  Ovim delom projekta je planirano polaganje  elektroenergetskog kabla do međustanice, a zvaničan početak radova je zakazan za petak, 10. novembar 2017. godine.

”Nastavak radova na izgradnji gondole podrazumeva polaganje elektroenergetskog kabla 10KV od trafostanice na Zlatiboru do lokacije međustanice, gde je glavno mesto strujnog napajanja ovog infrastrukturnog objekta, a sve u cilju priključka na distributivni sistem električne energije zlatiborske gondola”, istakla je direktorka JP “Gold gondola” Zlatibor Bojana Božanić.

Za izvođenje radova u ovoj fazi u okviru konzorcijuma izvođača će biti nadležna Hidromontaža iz Beograda. Ovo preduzeće već sprovodi planirane aktivnosti i spremni su za početak radova na kopanju kanala i postavljanju kablovoda za gondolu.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović napominje da je opština podnela državnim institucijama zahteve i prateću dokumentaciju za izdavanje neophodnih dozvola i za ostale faze izgradnje i izrazio nadu da neće biti dalje opstrukcije državnih organa, kao i da „spor oko dela zemljišta preko kojeg se gradi žičara neće biti kočnica“. Očekujemo da u najskorije vreme dobijemo dozvolu za početak radova na početnoj stanici u centru Zlatibora, dodao je Stamatović.

Od kako je u septembru dobijena građevinska dozvola sve organizacije uključene u realizaciju projekta rade punom parom. Proizvođač je isporučio i poslednje kontigente opreme koja će do ugradnje biti uskladištena u Braneškom polju. Kraljevačko preduzeće Amiga specijalizovano za transport i montažu specijalnih čeličnih konstrukcija je bilo zadužno za istovar opreme. Monteri ovog preduzeća su već od polovine septembra aktivni na gradilištu na Tоrniku gde se gradi završna stanicа Gold gondole Zlatibor.

U opštini Čajetina veruju da ukoliko sve dozvole budu dobijene po planiranoj dinamici projekat vredan 13 miliona eura, koji se u potpunosti finansira iz lokalnog budžeta biti završen u narednoj godini i da će Gold gondola Zlatibor prevoziti turiste od centra Zlatibora, preko Ribničkog jezera, do vrha Tornika.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

September 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930