fbpx
Biznis Kapital

Porodično preduzetništvo – budućnost Balkana

Ove godine je na Jahorini održana druga regionalna konferencija o porodičnom preduzetništvu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Na konferenciji su govorili kako predstavnici porodičnih preduzeća tako i predstavnici javnog sektora i državni funkcioneri. Za ministra trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković ovakve koferencije su odličan način da se unapredi poslovanja porodičnog preduzetništva i da se obezbedi veće učešće žena. U RS je cilj da porodično preduzetništvo preraste u regionalni klaster i da formira poslovni inkubator. Konferenciji je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović koji je govorio o značaju osnivanja garancijskih fondova, kako za poljoprivredu, tako i za preduzetništvo u celini kako bi se pomogli početnici.

Na konferenciji je predstavljena i opština Čajetina, koja je prošle godine bila domaćin prve konferencije. U panel diskusiji na temu najperspektivniji porodični poslovi je učestvovala i Aleksandra Dacović iz Ljubiša koja je predstavila poljoprivredno gazdinstvo Dacović. Ovom prilikom se diskutovalo kako lokalna samouprava u praksi može da pomogne porodične poslove uz zakonodavnu podršku na državnom niovou. Gospođa Dacović je kao primer dobre prakse istakla opštinu Čajetina koja dosta čini na razvoju porodičnog preduzetništva kroz ulaganje u infrastrukturu, povezivanjem na lokalnom nivou sa većim privrednicima, obezbeđivanjem besplatne promocije kroz delovanje Turističke organizacije Zlatibor i učešćem na značajnim turističkim skupovima.

Posle tri panel diskusije na konfereciji su uobličeni i zaključci koji bi trebalo da budu smernice za kreiranje buduće politike. Svi učesnici su saglasni da je potrebno smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, posebno za početnike u prvim godina poslovanja, u svim nivoima, od lokalnog do državnog kako bi poslovni ambijent bio povoljan. Takođe posebna pažnja se mora posvetiti formiranju jasnih pravila i jednakom tretmanu svih učesnika na tržištu, kao i edukaciju na svim nivoima. Jedan od zaključaka je i posvećen izvorima finansiranja jer je neophodno da banke i fondovi olakšaju pristup sredstvima za porodična preduzeća. Učesnici konferencije su saglasni i da je potrebna reforma obrazovnog sistema i da turizam treba da postane izvozna grana.

Ovom prilikom je pokrenuta i inicijativa da se naredna Regionalna konferencija o porodičnom preduzetništvu proširi većim brojem zemalja regiona.

 

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930