fbpx
Biznis Kapital

Razvoj infrastrukture Zlatiborskog okruga

Posete privrednih delegacija Rusije i Kine ove godine su pokazale da postoji potencijal za razvoj zapadne Srbije, ali su strani privrednici u oba slučaja istakli problem sa saobraćajnom infrastrukturom. Kao preduslov za investicije u region zapadne Srbije strani investitori su saglasni da je potreban auto-put i civilni aerodrom. Toga su svesni i političari Zlatiborskog okruga.

Tako je Dimitrije Paunović, dosadašnji predsednik opštine Nova Varoš i od juče novi načelnik Zlatiborskog okruga prošle nedelje u Večernjim novostima najavio da će se kao načelnik Zlatiborskog okruga boriti da auto-put prema Crnoj Gori, ide preko Zlatibora i da je otvaranje aerodroma “Ponikve” od posebnog značaja za ekonomski razvoj čitavog kraja. Opširnije u Večernjim novostima

Što se tiče razvoja aerodroma Ponikve predsednik opštine Čajetima, Milan Stamatović, je za zlatiborpress.rs izjavio da bi ova vazdušna luka bila od velikog privrednog i ekonoskog značaja za razvoj ovog kraja. Aerodrom je otvoren u oktobru 2013,godine, ali kako su dozvoljeni samo letovi malih aviona ekonomski privreda Zlatiborskog okruga nije imala velike koristi.

Aerodrom Ponikve
Aerodrom Ponikve

U junu ove godine delegacija kineskih privrednika koja je boravila u Užicu, je pokazala interesovanje za razvoj aerodroma, i gradnju vazduhoplovne infrastrukture.

Stamatović je istakao da bi aktiviranje ovog aerodroma bilo od koristi ida bi omogućio brz dolazak gostima iz Rusije, ali i drugih evropskih i azijskih zemalja, koji sve češće dolaze na Zlatibor, “kako bi put do nas bio bi brži, lepši i bolji.”

 “Mi, kao lokalna samouprava, ne možemo da utičemo na ovu najvredniju investiciju koja nema značaj samo za našu opštinu, već ima za čitav ovaj region i Zapadnu Srbiju”, rekao je Stamatović. “

“To je u nadležnosti ministarstava. Ja za sada ne vidim opravdan razlog zbog čega se aerodrom Ponikve ne stavi u funkciju, za čije bi aktiviranje bilo potrebno oko 5 miliona evra, a mislim da 5 ili deset opština Zlatiborskog okruga može samostalno da izdvoji i obezbedi ta sredstva. Otvaranjem ovog aerodroma promenili bi sliku Zapadne Srbije, jer bi turisti brže dolazili do nas, proizvodi sa ovih prostora bi se lakše plasirali na inostrana tržišta. Mi ćemo u narednim godinama vršiti pritisak na nadležna ministarstva putem vladinih i nevladinih organizacija da se aerodrom Ponikve što brže aktivira”, kaže Stamatović.

ponikve-avion-2013-2

Pre nekoliko godina Regionalna privredna komora Užice je zajedno sa organizacijama iz Grčke, Italije, Nemačke, Mađarske, Slovačke, Poljske i Ukrajine, a pod pokroviteljstvom Evropske Unije izradila projekat RAIRDEV (Regional Airports’ Interaction for Regional Development – Interakcija regionalnih aerodroma u cilju privrednog razvoja regiona). Projektom se planira povezivanje osam regionalnih aerodroma iz centralne i jugo-istočne Evrope. Prema prvim procenama osposobljavanje aerodroma za putnički i teretni saobraćaj bi trebalo više od 19 miliona evra a uz stabilno finansiranje ceo projekat bi bio završen za tri godine.

ponikve1

U poslednjih nekoliko godina u aerodrom Ponikve je uloženo više od 100 miliona dinara prvenstveno na poslove vezane za deminiranje. Do sada je identifikovano 27 lokacija na kojima se veruje da postoje neuništena ubojna sredstva.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

October 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031