fbpx
Biznis Lokalna privreda

Sve više preduzetnika u Čajetini

Kako pokazuju statistike broj privrednih subjekata koji imaju sedište na teritoriji opštine Čajetina je u porastu. Prema podacima Agencije za privredne registre na kraju 2016.godine u Čajetini je bilo 178 aktivnih privrednih društava kao i 757 aktivnih preduzetnika. Podaci Republičkog zavoda za statistiku za prvih devet meseci 2017. godine govore da se broj privrednih subjekata povećava. Tako je 30.septembra bilo registrovano 1.157 privrednih subjekata što je za 42 više nego pre šest meseci. Ono što sve ohrabruje je činjenica da je u poslednjem kvartalu osnovano čak 50 novih privrednih subjekata dok je 15 prestalo sa radom.

 

Lokalna samouprava u Čajetini se trudi da učini sve kako bi podstakla dalji razvoj preduzetništva. Posebna pažnja je posvećena razvoju porodičnog preduzetništva koje je od presudnog značaja za budućnost malih opština. Formiranjem porodičnih preduzeća mladi ostaju u zavičaju a istovremeno se rešavaju problemi nezaposlenosti i demografije.

“Porodična preduzeća imaju veliki značaj u savremenim tržišnim privredama i istraživanja pokazuju da će upravo porodična preduzeća biti sve značajnija u budućnosti,” istakla je direktorka JP Gold gondola Bojana Božanić.

Ekonomska politika potvrđuje da, kako je dodala, nema značajnih razlika između porodičnog preduzeća i bilo kog drugog preduzeća. Faktori uspeha porodičnog posla isti su kao i za bilo koje drugo preduzeće. U najkraćem to su stabilni uslovi poslovanja koji podstiču, a ne guše preduzetničku inicijativu. Prednosti porodičnih preduzeća su: porodično vlasništvo, kontrola ili upravljanje preduzeća se delegira od strane porodice, aktivno uključivanje članova porodice u poslovanje preduzeća i sklonost da se prenosi vodeća uloga u preduzeću sa jednih na druge članove porodice. U opštini Čajetina 80 odsto preduzeća su porodična, navela je Božanić.

Akcenat podrške porodičnom preduzetništvu u Čajetini je na poljoprivrednom razvoju i turizmu, imajući u vidu osobenosti zlatiborskog kraja, pa su i programi podrske usmereni ka razvoju te dve ekonomske grane.

Imajući u vidu da u Čajetini ima više od 2.800 poljoprivrednih gazdinstava opština je formirala privredno društvo Zlatiborski EkoAgrar. Ovo preduzeće kroz subvencije ali i obrazovne programe pomaže razvoj poljoprivrede. Posebno je značajna podrška malim proizvođačima mleka kroz novootvorenu mlekaru “Naša Zlatka” u Krivoj Reci.

Turizam je najrazvijenija i najvažnija grana privrede opštine Čajetina. Na Zlatiboru kao razvijenijoj turističkoj destinaciji godišnje se ostvari 1.200.000 noćenja sa oko 250.000 posetilaca. Pored brojnih hotela, značajan je udeo privatnog smeštaja koji je uglavnom vid porodičnog preduzetništva. Kroz pozitivne odluke iz oblasti urbanizma podstiče se otvaranje porodičnih firmi i gradnja se vrši po povlašćenim uslovima, kaže Božanić.

Pored direktne podrške porodičnom biznisu gospođica Božanić ističe i posrednu podršku. Opština Čajetina iz sopstvenih sredstava gradi najdužu panoramsku gondolu. Ova kapitalna investicija će podići turizam na viši nivo, što znači veći broj turista i noćenja čime će se otvoriti prostor za razvoj novih porodičnih preduzeća, zaključila je Bojana Božanić.

Treba pomenuti da je opština Čajetinabila organizator prve konferencije o porodičnom preduzetništvu koja je održana na Zlatiboru u decembru prošle godine. Na drugoj konferenciji koja je održana na Jahorini krajem novembra zlatiborsku privredu je predstavljala Aleksandra Dacović koja je predstavila poljoprivredno gazdinstvo Dacović.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829