fbpx
Biznis Kapital

Zlatibor domaćin regionalne konferencija o porodičnom preduzetništvu

Regionalna konferencija o porodičnom preduzetništvu u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Republike Srbije, kroz program Razvojne agencije Srbije, biće održana na Zlatiboru, 8. i 9. decembra 2016. godine u hotelu Palisad sa početkom od 10.30 sati.

spektar

Skupu će prisustvovati više od stotunu preduzetnica i preduzetnika, predstavnika institucija Srbije, BiH Crne Gore, bankarskog sektora, stranih i domaćih kompanija, nevladinog sektora i medija.

Organizatori Konferencije su nevladine organizacije Centar Spektar, Udruženje Jelek i Korak dalje.

Konferencija se organizuje sa ciljem da se razgovara o razvoju porodičnog preduzetništva imajući u vidu da ovaj način privređivanja čini jedan od ključnih temelja svetske ekonomije.

godina-preduzetnistva16

Procenjuje se da je u Srbiji, oko 70% firmi u rukama porodica. Slična je situacija i u Crnoj Gori, dok u Bosni i Hercegovini taj procenat iznosi 90 odsto. Najveći broj porodičnih firmi, preko 70 odsto, posluju manje od 20 godina. Većinu, njih oko 85 odsto osnovao je trenutni vlasnik, dok je nešto više od 10 odsto nasleđeno, a oko 3 odsto kupljeno.

Najveći izazov porodičnih firmi je isti: generacijski transfer i uspostavljanje strukture i tradicije rukovođenja. Druga generacija kao rukovodilac pojavljuje se u proseku između 22 i 30 odsto, dok treća generacija rukovodi u svega 2 odsto firmi. Neznatnih 0,6 odsto firmi doživi da njima rukovodi peta i sledeće generacije.

Sudeći prema ovakvim pokazateljima, porodično preduzetništvo u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i njenim entitetima, predstavlja izuzetan privredni potencijal. Zbog toga je jedan od izazova za državu stvaranje povoljnije poslovne klime ali i unapređenje obrazovnog sistema u kojem će mladi biti edukovani u preduzetničkim veštinama, osnaženi da preuzmi porodične biznise i podsticani na ekonomsku aktivnost, bilo da se radi o samozapošljavanju i osnivanju novih ili o poboljšanju održivosti i rastu već postojećih porodičnih preduzeća.

preduzetnistvo

Organizatori očekuju da će ova konferencija podstakne dijalog svih relevantnih subjekata u društvu o porodičnom preduzetništvu i da ohrabri nezaposlena lica na samozapošljavanje i umrežavanje radi osnivanja porodičnih preduzeća. Takođe jedan od ciljeva je i da se utiče na uvođenje znanja iz oblasti preduzetništva u obrazovni sistem i da se obezbedi veće učešće preduzetnika u procesima ekonomskog odlučivanja, kao i da pomogne umrežavanju preduzetnika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i njenih entiteta Republike Srpske i Federacije BIH.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031