fbpx
Izbori Politika Vesti

Dva puta opozicije na lokalnim izborima

Lokalni izbori koji se održavaju u Beogradu, Aranđelovcu, Boru i Sevoju su izazvali dosta medijske pažnje a opozicija će po svemu sudeći testirati dva koncepta u borbi sa vladajućom Srpskom naprednom strankom.

U Beogradu će koncept podrazumevati samostalan izlazak opozicije u više “kolona” pa je tako do sada za lokalne izbore prijavljeno 15 izbornih lista. Što se tiče opština Aranđelovac tu su proglašene četiri liste, a u Boru tri, dok su u Sevojnu proglašene tri liste. Jasno je da se opozicija u malim sredinama organizovala kroz grupe građana ili koalicije kako bi pokušala da ugrozi dominaciju SNSa.

Izbori će pokazati koji je sistem bolji, onaj sa više kolona ili sa samo jednom kolonom. Ako se pogledaju rezultati predsedničkih izbora jasno je da SNS i SPS zajedno u Beogradu imaju oko 403.000 glasova i da je vladajuća koalicija taktički odlučila da ide u dve kolone (ovde je jasno da svaki scenario ide u prilog Srpskoj naprednoj stranci: ako SPS-JS pređu cenzus SNS dobija, ako SPS-JS ostanu ispod cenzusa opet će najveći deo tih glasova pripasti SNSu. Takođe treba dodati da ukoliko SNS i SPS odvojeno dobiju više glasova no što su zajednički dobili na predsedničkim izborima ovo može biti izvor nesuglasica na republičkom nivou i svakako će uticati na položaj SPSa).

Kada je u pitanju opozicija, po istraživanjima koja su do sada objavljivana lista koju predvodi Dragan Đilas će imati oko 16.6% (što je oko 150.000 glasova pri izlaznosti od 900.000). Ovo je zanimljivo jer Saša Janković i Vuk Jeremić su na predsedničkim izborima ukupno osvojili oko 270.000 glasova. Naravno ovaj broj treba umanjiti za glasove simpatizera DSa, SDS i LDPa (na poslednjim parlamentarnim izborima ove stranke su u Beogradu osvojile oko 110.000*). Istraživanja koaliciji okupljenoj oko DS predviđaju oko 7.2% što je oko 65.000 glasova* tako da će biti zanimljivo videti koliku snagu imaju Demokrate ojačane Tadićevim SDSom i Živkovićevom Novom strankom. Koalicija Dosta je bilo i Dveri će biti posebno interesantna jer ako se saberu predsednički rezultati Obradovića i Radulovića to je oko 40.000 glasova što nije dovoljno za cenzus dok istraživanja  trenutno pokazuju da ova koalicija ima podršku 5.7% glasača. Istraživanja pokazuju i da SRS ima podršku oko 6% glasača, dok je na predsedničkim izborima Vojislav Šešelj osvojio nešto više od 39.000 glasova što je bilo manje od 5% neophodnih za cenzus. Izborna lista Aleksandra Šapića po istraživanjima ima podršku oko 11% glasača dok su procene liste Luke Maksimovića – Preletačević i za Ne davimo Beograd još nepoznate tako da su sve karte još uvek otvorene. Ovih dana se očekuje i da izbornu listu preda i LDP pa će manje više svi politički akteri biti zastupljeni.

S druge strane gradska opština Sevojno će biti zanimljiv primer opozicionog delovanja. S jedne strane je koalicija okupljena oko SNSa (SPS, PUPS i SNP) a sa druge strane je grupa građana “Ujedinjeni pobeđujemo” koju je podržala većina stranaka opozicije. Kada se pogledaju glasovi na predsedničkim izborima u Sevoju Aleksandar Vučić je osvojio 1913 glasova, što je za nijansu slabije nego na parlamentarnim izborima 2016.godine kada je SNS osvojila 1929 glasova. Ono što je jednako problematično za SNS je činjenica da je za SPS 2016.godine glasalo 338 građana što znači da je podrška SNSu i SPS za godinu dana u Sevoju opala za oko 350 glasova. S druge strane izborna lista “Ujedinjeni pobeđujemo” može da računa na glasače koji su na predsedničkim izborima podržali Jankovića, Jeremića, Stamatovića, Aleksandra Popovića što u zbiru daje 1170 glasova. Kako su stranke prevazišle svoje sujete opozicija bi mogla da računa i na glasače Luke Maksimovića što je nešto više od 1400 glasova. No, kako se radi o lokalnim izborima jasno je da će presudan efekat mimo svih analiza imati kvalitet kandidata na listi kao i njihova socijalna i ekonomska povezanost sa zajednicom.

Na izborima u Sevoju će učestvovati i Srpska radikalna stranka koja je na predsedničkim izborima prošle godine osvojila 111 glasova, što je samo trećina onoga što je ova stranka osvojila 2016.godine. Očekuje se da na izborima u Sevojnu izbornu listu predaju i predstavnici Dveri koji će samostalno nastupiti na ovim izborima.

Kada se pogledaju svi podaci jasno je da je Srpska napredna stranka dominantna na političkoj sceni Srbije, ali da svaki pa i najmanji gubitak podrške građana opozicija vidi kao znak slabosti. Istovremeno, izbori će dati odgovore na brojna pitanja od kojih zavise odluke političkih subjekata u narednom periodu.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930