fbpx
Izbori Vesti

Lokalni izbori u decembru

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je u nedelju, 28.oktobra raspisala izbore za odbornike skupština opština Lučani, Kula, Kladovo i Doljevac za 16. decembar.

Odluka o raspisivanju izbora u tim opštinama stupa na snagu danom objavljivanja u “Službenom glasniku”, kada počinju da teku i rokovi za obavljanje izbornih radnji.

Izbori u opštinama Lučani, Kula, Kladovo i Doljevac biće u nadležnosti organa za sprovođenje izbora na osnovu odredaba Zakona o lokalnim izborima.

U sve četiri opštine apsolutnu odborničku većinu ima Srpska napredna stranka. Izbori za skupštinu opštinu Lučane su redovni dok su za ostale tri lokalne samouprave u pitanju vanredni izbori. Interesantno je pomenuti da se izbori u Doljevcu organizuju zbog ostavke predsednika opštine Gorana Ljubića Međarac o čemu je pisao portal Južnevesti.com. Kada je Kladovo u pitanju aktuelni predsednik ove opštine Milisav Ratopeković je izabran pre nešto manje od tri meseca (20.jul), dok predsednik opštine Kula Velibor Milojičić, za predsednika Opštine izabran pre nešto više od četiri meseca (11.jun). O stanju u ovoj opštini pročitajte u tekstu koji je nedavno objavljen na portalu nasemesto.rs

Ovim povodom se saopštenjem oglasio i Savez za Srbiju u kome se kaže da je pored redovnih lokalnih izbora u Lučanima raspisivanje izbora u Kuli, Kladovu i Doljevcu nelegalno.

“U ovim opštinama nisu postojali uslovi za vanredno raspisivanje izbora, već su oni veštački napravljeni. Ovo nezakonito igranje životima i novcem svih građana u ovim opštinama, pokazuje da aktuelna vlast misli samo na svoje interese.

Pitamo da li će neko iz vlasti snositi odgovornost za nepotrebno trošenje novca svih građana na održavanje vanrednih izbora koji su raspisani iz uskih stranačkih interesa SNS.

Savez za Srbiju ozbiljno razmišlja o tome da li izlazak na izbore u ove tri opštine (Kladovo, Kula, Doljevci) znači davanje legitimiteta nelegalnom raspisivanju vanrednih izbora. Javnost će biti blagovremeno obaveštena o našoj odluci, a takođe ćemo analizirati posledice ovih nelegalnih odluka i o tome informisati javnost.”

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

October 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031