fbpx
Izbori Politika Vesti

Tri liste za izbore u Kosjeriću

Do srede 10.marta za izbore u Kosjeriću  koji su zakazani za 28.mart su prijavljene tri izborne liste. Prva je izbornu listu predala koalicija okupljena oko SNSa i SPSa pod nazivom “Aleksandar Vučić – Za budućnost Kosjerića – Ivica Dačić”. DSS i POKS će i na ovim izborima proveriti da li ova koalicija ima budućnost, a naziv njihove izborne liste je NADA za Kosjerić – NACIONALNO DEMOKRATSKA ALTERNATIVA – Miloš Jovanović – Demokratska stranka Srbije – Žika Gojković – Pokret obnove Kraljevine Srbije. Izbornu listu je ove nedelje predala i koalicija Zdrave Srbije i Nove Srbije pod nazivom “Domaćini da pobede” Milan Stamatović.

SNS se u kampanji za ove izbore oslanja na podršku republičkih vlasti. Kosjerić su posetili ovih dana ministarka energetike Zorana Mihajlović, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, kao i ministar prosvete Branko Ružić. Najavljuju se velika ulaganja u zaštiti životne sredine i poboljšanju kvaliteta vazduha u ovoj opštini koja je dugo neslavni rekorder po zagađenju u Srbiji.

Predstavnici izborne liste Zdrave Srbije i Nove Srbije žele da profesionalizuju opštinsku upravu i da se posveti veća pažnja razvoju poljoprivrede i turizma. Za ovu koaliciju najveći problem je odlazak mladih i da je potrebno unaprediti infrastrukturu kako bi mladi ostali da žive u Kosjeriću. Ova koalicija planira da formira industrijsku zonu u Kosjeriću kako bi se otvorila nova radna mesta. Koalicija DSS-POKS želi da u Kosjerić uvede efikasnu gradsku upravu bez partokratije i korupcije.

Izbori u Kosjeriću su došli poslednjih dana u fokus pošto je predsednik košarkaškog kluba Crnokosa Bogdan Joksimović odbio poklon opremu za klub od Srpske napredne stranke.

Na izborima održanim 2017.godine je učestvovalo devet izbornih lista od kojih je sedam prešlo cenzus od 5%. Tada je SNS u koaliciji sa SPSom i SDPSom osvojio deset mandata. Pet mandata je pripalo koaliciji DS-SPO-LDP, dok su DSS i Zdrava Srbija su osvojilo po tri mandata. Pokret socijalista, SNP i Nova Srbija su imali po dva mandata.

Ovog puta SNS nastupa u široj koaliciji pa će se pored kandidata SNSa, SPSa i SDPSa naći i kandidati PUPSa, SNPa i Pokreta socijalista. Ostaje da se vidi da li će ova koalicija ponoviti rezultat sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora kada su SNS i SPS zajednički imali  3.787 glasova što je za oko 750 glasova više no što su imali na lokalnim izborima 2017.godine. Kada je u pitanju koalicija DSS – POKS videće se da li ova koalicija može da osvoji više od 387 glasova koliko su ove izborne liste imale na parlamentarnim izborima 2020.godine i da li može dostići rezultat DSSa iz 2017.godine kada je ova stranka imala 633 glasova. Koalicija Zdrava Srbija – Nova Srbija je u zbiru 2017.godine osvojila 1.273 glasova dok je na parlamentarnim izborima 2020.godine koalicija Zdrava Srbija-Bolja Srbija imala 257 glasova.

Za predaju izbornih lista je ostalo još par dana tako da postoji mogućnost da se za izbore prijavi još neka politička partija, koalicija ili grupa građana. Kako je izborni cenzus prošle godine smanjen na 3% otvoren je prostor da i grupe građana izbore ulazak u lokalni parlament ukoliko uspeju da sakupe potpise podrške izborne liste. Ovi izbori će biti dobar test za sve političke subjekte u zapadnoj Srbiji a istovremeno i provera kako građani ocenjuju mere republičkih vlasti u kontrolisanju epidemije korona virusa.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930