fbpx
Info Izbori Vesti

Upis u jedinstveni birački spisak

Opštinska uprava Čajetina poziva građanke i građane da na vreme provere da li su upisani u jedinstveni birački spisak ( JBS) i ako jesu da li su im upisani lični podaci tačni, kako bi mogli da ostvare pravo glasa na izborima koji će biti održani 17. decembra 2023. godine.

Pravo na uvid u birački spisak ima svaki građanin u cilju provere ličnih podataka upisanih u birački spisak i može se izvršiti neposredno u Opštinskoj upravi Čajetina, ul Aleksandra Karađorđevića  br. 34 kao i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva upit.birackispisak.gov.rs

Jedinstveni birački spisak je javna isprava u kojoj se vodi jedinstvena evidencija državljana Republike Srbije a ažuriranje dela biračkog spiska za područje opštine Čajetina vrši Opštinska uprava i on obuhvata: upis, brisanje, izmene, dopune ili isprave po službenoj dužnosti ili na zahtev građana, o čemu se donosi odgovarajuće rešenje.

Upis u birački spisak je uslov za ostvarivanje biračkog prava, a birač može biti samo jednom upisan u birački spisak.

U birački spisak upisuju se punoletni i poslovno sposobni državljani Republike Srbije odnosno lica koja imaju biračko pravo-prema mestu prebivališta, odnosno mestu boravišta za interno raseljena lica.

Postupak upisa, promena ( izmena , dopuna ili isprava) i brisanje iz biračkog spiska sprovodi se po službenoj dužnosti ili na zahtev građana. Građani sa prebivalištem na teritoriji opštine Čajetina i interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji opštine Čajetina , zahtev za promenu u biračkom spisku podnose opštini Čajetina.

Svaka promena u biračkom spisku mora da se zasniva na podacima iz matičnih knjiga , drugih službenih evidencija i javnih isprava ( npr. izvod iz matičnih knjiga rođenih , venčanih ili umrlih, lična karta, dokaz o prebivalištu , uverenje o državljanstvu, pravosnažno rešenje o vraćanju poslovne sposobnosti ) o čemu odgovarajuće rešenje do zakuljčenja biračkog spiska ( 15 dana pre dana izbora, odnosno do 02.decembra 2023 .godine) donosi opština Čajetina , a od zaključenja biračkog spiska pa sve do 72 časa pre dana izbora rešenje donosi Ministarsvo.

Podnosilac zahteva može na rešenje Opštinske uprave podneti žalbu Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u roku od 24 časa od dana kada je rešenje primio.

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko- konzularnog predsedništva Republike Srbije , najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska ( do 27.novembra 2023. godine u ponoć), mogu podneti zahtev da se u JBS upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930