fbpx
Republika Vesti

Medijska strategija u pripremi

U petak, 1.decembra u Čajetini je održana javna debata o stanju u medijima u Srbiji. Ovom prilikom se govorilo o cenzuri i autocenzuri u medijima; odnosima lokalnih vlasti i medija nakon privatizacije medija, kao i o finansiranju medija i razlozima za pripremu nove strategije.

O problemima medija i medijskoj strategiji su govorili profesor Stanko Crnobrnja, član radne grupe za donošenje medijske strategije, Dragana Čabarkapa predsednica Sindikata novinara Srbije, kao i Gvozden Nikolić, predsednik Udruženja medija i medijskih radnika.

Posebna tema debate je bilo i pitanje privatizacije medija i sudbina Tanjuga, Večernjih novosti i Politike, kao i način na koji bi ove medije trebalo zaštiti. Takođe se govorilo i o vlasništvu medija i prekograničnom emitovanju koje dovodi u neravnopravni položaj domaće i strane emitere. Posebno pitanje je takođe i status kablovskih operatera.

Predstavnici lokalnih medija iz Kosjerića, Ivanjice, Požege i Čajetine su izrazili svoje nezadovoljstvo načinom organizovanja konkursa za projektno finansiranje medija i da poseban problem predstavlja činjenica da je dnevno informisanje isključeno iz projektnog finansiranja.

Diskutovalo se i o predlogu da se novom medijskom strategijom formiraju lokalni javni servisi. Takođe se govorilo i o odluci UNSa i NUNSa da njihovi članovi napuste komisiju za izradu strategije.

Profesor Crnobrnja je pozvao prisutne da svoje predloge u vezi strategije upute Ministarstvu za kulturu i upoznao je prisutne sa planiranom dinamikom u pripremi medijske strategije. Nacrt strategije bi trebalo da bude gotov do kraja godine a zatim sledi javna rasprava. Posle javne rasprave Strategija će biti upućena Vladi na usvajanje.

Slika dana