fbpx
Globalno Vesti

Mogući ishodi rata u Ukrajini

Rat u Ukrajini je potpuno promenio diplomatske odnose u svetu, a analitičari veruju da postoji pet načina da se sukob završi.

Za Rusiju najbolje rešenje je kratak rat. Ukoliko ruske trupe zauzmu veće gradove u Ukrajini, za 15-20 dana mogla bi se formirati proruska vlada i rat bi bio završen. Međunarodna zajednica bi nastavila sa sankcijama i protestima ali bi smirivanje situacije na terenu oslabilo i proteste. Jasno je da bi ovo rešenje zavisilo od sposobnosti proruske vlade da dobije podršku bar dela stanovništva i da samostalno bez ruskih trupa održava red i mir na teritoriji cele Ukrajine. Trenutni razvoj događaja ovu mogućnost čini malo mogućom.

Druga opcija koja postoji je dug rat. Sukob će trajati, a ruske trupe će se naći u ulozi okupatora. Ukrajinska vlada će se odlučiti za partizanski način ratovanja i uz pomoć EU i NATO. Rusija će se ponovo naći u istoj situaciji kao osmadesetih godina kada je okupirala Avganistan. Okupacija će biti završena povlačenjem ruske vojske. Po svemu sudeći ovo je trenutno verovatnija mogućnost.

Treća opcija o kojoj govore analitičari je proširenje rata. Ruske trupe bi mogle posle uspešnih operacija u Mariupolju, Hersonu i Odesi da napadnu i Moladaviju. Imajući u vidu da se oblast Pridnjestrovlje otcepila od Moldavije 1992.godine moglo bi doći do borbi između trupa vlade u Tiraspolju i vlade u Kišnjevu. NATO bi na sukobe u Moldaviji morao da reaguje i to bi značilo sukob NATO pakta i Rusije. Za sada nema naznaka da bi se stvari mogle razvijati u ovom pravcu.

Četvrta opcija podrazumeva da se pre dalje eskalacije sukoba dođe do diplomatskog rešenja sukoba. Diplomatsko rešenje bi podrazumevalo da obe strane naprave ustupke. Imajući u vidu trenutne pozicije obe strane teško da će se naći diplomatsko rešenje.

Peta opcija podrazumeva da se ruska vlast sankcijama steže i da lošiji životni standard uz antiratne proteste dovede do pada vlasti u Rusiji. Ovo je takođe teško zamisliv scenario u ovom trenutku. Antiratni protesti su ugušeni kao i sve tv i radio stanice koje su objavljivale vesti van zvaničnih državnih saopštenja. Društvene mreže kao što su twitter i facebook su ugašene tako da ne postoji pritisak na vlast. No, s druge strane moguće je da će lošiji životni standard i ponecijalni gubitci tokom borbi u Ukrajini uticati nepovoljno na vlast.

Vreme će pokazati kako će se sukob završiti. Jasno je da kako bude rastao broj žrtava i što duže sukob bude trajao biće sve teže izaći iz sukoba.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930