fbpx
Globalno Vesti

Nove ideje za status KiM

Poslednjih meseci se dosta spekuliše o budućem rešenju statua Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Predlozi su raznovrsni počevši od bezuslovnog priznavanja nezavisnosti Kosova do proglašavanja okupacije na ovoj teritoriji. Zdrava Srbija je iznela predlog da se AP Kosovo i Metohija privremeno ustupe Ruskoj federaciji.

Ovaj predlog podrazumeva da Srbi na Kosovu i Metohiji (KiM) postanu ruski državljani i da se južna srpska pokrajina, u skladu sa međunarodnim pravom, privremeno ustupi prijateljskoj Rusiji, potvrđuje i primer dodele ruskog državljanstva svim Rusima na prostoru Donbasa (Ukrajina), na osnovu nedavnog ukaza predsednika Ruske Federacije (RF) Vladimira Vladimiroviča Putina, po kome je omogućeno i da svi stanovnici Luganske i Donjecke Narodne Republike, po pojednostavljenoj proceduri, u roku od tri meseca od predaje zahteva, dobiju pasoše RF – izjavio je Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije (ZS), podsećajući da bi onda i Rusija imala pravo da se poziva na opšteproklamovano američko geslo da SAD imaju pravo da intervenišu svugde tamo gde je ugrožen interes makar i jednog američkog građanina!

U Zdravoj Srbiji ističu da međunarodno pravo  dozvoljava ustupanje na privremeno upravljanje dela jedne suverene teritorije i da bi se međunarodnim sporazumom sa Rusijom regulisalo privremeno upravljanje nad KiM, sve dok se ne obezbedi potpuna bezbednost srpskih i ostalih nealbanskih građana i ponovno uspostavljanje institucija države Srbije, na tom delu srpske teritorije.

Stamatović podseća i na još jedan primer međunarodno dogovorene privremene uprave teritorije druge države, što je bio slučaj Bosne i Hercegovine (BiH), s kraja 19. veka, kada je na Berlinskom kongresu 1878. godine, na osnovu odluke tadašnjih velikih sila Nemačke, Austro-Ugarske, Francuske, Velike Britanije, Italije, Rusije i Turske, postignut dogovor da BiH formalno ostane u sastavu Osmanskog carstva, a da Austro-Ugarska privremeno uspostavi birokratsku upravu na njenoj teritoriji.

S druge strane u poslednje vreme se dosta govori o podeli teritorija AP Kosovo i Metohija a na društvenoj mreži facebook se pojavila i igrica Komšije. U ovoj igrici se sugeriše da je rešenje statusa razmena teritorija. Igrači pre razmene teritorija treba da odgovore na pitanja o broj stanovnika pograničnih naselja, njihovoj etničkoj strukturi i da obezbede adekvatne kompenzacije za obe strane, kako bi javno mnjenje na Kosovu i u Srbiji bilo zadovoljno ovim procesom.

Kako je parlament u Prištini raspušten i da Srbiju očekuju lokalni i parlamentarni izbori može se očekivati da se pregovori nastave tokom 2020.godine.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031