Republika Vesti

ODKB alternativa za Evropsku uniju

Zdrava Srbija (ZS) zahteva od Aleksandra Vučića da odmah saopšti javnosti da li je sinoć od Vladimira Putina zatražio saglasnost za pristupanje Srbije Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), za šta ima mandat 84 odsto građana Srbije koji su protiv pristupanja NATO paktu i više od dve trećine tih istih građana koji se izjašnjavaju za ulazak u vojni savez koji predvodi Rusija i čiji su članovi i Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan i Tadžikistan, a potencijalni kandidati Iran, Egipat i najmnogoljudnija zemlja sveta Indija – izjavio je predsednik Inicijativnog odbora ZS Milan Stamatović, napominjući da bi prvi znak dobre volje sa naše strane morao da usledi već tokom aktuelne sednice Narodne skupštine Srbije na kojoj bi bila doneta odluka o davanju diplomatskog statusa Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu.

– Posle najnovijih ponižavanja srpske države od strane NATO pakta, ključnih zemalja Evropske unije i predstavnika vlasti lažne države Kosovo, Vučić mora da prestane da mantra o EU koja “nema alternativu” i jasno prizna da alternativa postoji: osim ogromne većine čovečanstva koje ne priznaje jedinu NATO državu na svetu, postoji i ODKB, kao vojni savez koji, između ostalog, garantuje i “odbranu teritorija zemalja članica”. Usput, od 2001. deluje i “Šangajska organizacija za saradnju” (ŠOS) koja obuhvata i vojnu saradnju i borbu protiv terorizma, a koju, pored ostalih, čine i Kina i Rusija, jedini pravi i dosledni prijatelji Srbije u Savetu bezbednosti UN – podsetio je Stamatović, zahtevajući od Vučića da, po nalogu Vašingtona, prestane da “pritiska” Milorada Dodika da odustane od namere o formiranju ruske humanitarne baze u Republici Srpskoj.

Milan Stamatović je izrazio žaljenje zbog jučerašnjih brutalnih nasrtaja albanske paravojske, uz nesebičnu asistenciju pripadnika KFOR-a, na nenaoružani srpski živalj na severu Kosova i Metohije (KiM), podsećajući da je niko drugi do sam Vučić, ne pitajući građane, i prihvatio sporazum s Prištinom po kojem se za ulazak predstavnika države Srbije u taj deo Srbije – traži dozvola od ratnih zločinaca Tačija, Haradinaja i Veseljija. “Vučić je ponizio kosovske Srbe kada ih je, Briselskim sporazumom, pre pet godina, ugurao u tzv. kosovsku državu, a sad ih, kao lutke na povlačenje, dodatno ponižava uterujući ih u koaliciju i isterujujući iz koalicije sa Haradinajem”, objasnio je Stamatović.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Slika dana

Rubrike

Arhiva

Kupindo

%d bloggers like this: