fbpx
Biznis Info Lokalna privreda Vesti

Održan prvi stočni sajam u Krivoj reci

Privredno društvo za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko Agrar“ i opština Čajetina su 27.septembra u Krivoj Reci organizovali prvi izložbeno – prodajni stočni sajam. Među izložbenim grlima našla su se goveda “simentalske rase“, ovce rase „il de frans“ i „sjenička rasa“.

Odluku o pobednicima doneo je tročlani žiri sačinjen od stručnih lica iz oblasti zoo – tehnike Savetodavne stručne službe Užice i Poljoprivredne službe opštine Čajetina. Prvo mesto u kategoriji krava osvojilo je grlo Nikite Aksentijevića. U kategoriji junica najbolje ocene dobilo je grlo Vladimira Virića. Što se tiče ovaca „sjeničke rase“, prvo mesto pripalo je uzgajivaču Miroslavu Jankoviću. Među ovcama rase „il de frans“ najbolje su ocenjene ovce Darka Žunića, dok je za najbolje odgajenu jagnjad nagrađen Marko Marić.

„Namera jeste da se u budućnosti na ovakav vid manifestacije odazove više poljoprivrednika, više uzgaivača, jer smo sigurni da sama opština Čajetina i poljoprivrednici ovog kraja imaju šta da pokažu. Ovom prilikom se sve ne može videti, ali cilj nam je da se ova manifestacija podigne na jedan viši nivo i da se svake godine povećava broj odgaivača koji će izlagati svoja grla, i naravno praviti saradnja sa regionom“, rekao je Ivan Gujaničić iz Zlatiborskog Eko Agrara.

Jedan od članova žirija, Dejan Stanković iz Poljoprivredne stručne službe Užice kaže da su sva grla koja su bila izložena veoma dobrog kvaliteta, a vidan napredak postignut je i u odgajanju ovaca. Grla su ocenjivali po eksterijeru. Nada se da će se sajam organizovati i narednih godina sa većim brojem izloženih grla.

Na ovom prvom sajmu su bila izložena grla iz svih mesnih zajednica u opštini Čajetina, a izlagači se nadaju da će ova manifestacija postati tradicionalna.

Manifestacija je upotpunjena defileom fijakera koji su sa zadovoljstvom upriličili ovdašnji uzgaivači i ljubitelji konja.

Doprinos održavanju ove manifestacije dali su proizvođači stočne hrane „Žito mlin – Kriva Reka“, „Gebi“, „Hrana produkt“, „Sto posto“ i „Pantelić“, koji su za pobednike obezbedili vredne nagrade.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031