fbpx
Društvo Ekologija Info Vesti

ODVAJAMO – Počinje primarna selekcija kućnog otpada u Čajetini

U opštini Čajetina počinje realizacija Projekta odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO” koji je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz podršku Evropske Unije i Kraljevine Švedske. Tim povodom, u utorak 2. avgusta u 10.00 časova u Starom parku u Čajetini, KJP „Zlatibor“ Čajetina organizuje svečani događaj, kao uvod u predstojeće aktivnosti koje će kao glavni nosilac projekta realizovati u narednom periodu.

Ovom prilikom organizatori su pripremili zanimljiv program. Deca iz vrtića će kroz maskenbal pokazati kako se materijali mogu reciklirati, a tu će biti i maskota primarne selekcije “Narcisa”. Đaci OŠ Dimitrije Tucović će predstaviti likovne i literarne radove na temu očuvanja životne sredine. Građane će moći da se informišu o Projektu odvajanja kućnog otpada, kao i o prednostima odvajanja otpada i reciklaže za životnu sredinu i za lokalnu zajednicu.

Prisutnima će se obratiti Antoan Avinjon (programski menadžer Delegacije EUza zaštitu životne sredine), Milan Stamatović (predsednik Opštine Čajetina), Vera Blagojević (rukovodilac komunalne službe KJP „Zlatibor“ Čajetina) i predstavnici ministarstva za zaštitu životne sredine.

Projekat se sprovodi u četiri regiona za upravljanje otpadom koji obuhvataju ukupno sedamnaest gradova i opština u Srbiji:

  • Region Duboko – Užice, Čačak, Požega, Lučani, Čajetina, Ivanjica, Bajina Bašta i Kosjerić
  • Region Pančevo – Pančevo
  • Region Srem-Mačva – Sremska Mitrovica, Šabac, Šid i Bogatić.
  • Region Pirot – Pirot, Babušnica, Bela Palanka i Dimitrovgrad.

Zajednički cilj projekta je povećanje stope reciklaže u sva četiri regiona u Srbiji na 15% u naredne dve godine.

Kroz ovaj projekat Opštini Čajetina obezbeđeno je:
– 5.936 plavih kanti od 240 litara za sakupljanje reciklabilnog toka otpada – 40 žutih kontejnera zapremine 1,1 m3 za sakupljanje stakla – jedna autosmećara kapaciteta 16m3 – kao i pomoć u sprovođenju kampanje informisanja građana o primarnoj selekciji otpada. Implementacijom ovog projekta, Opština Čajetina, ali i ostali gradovi i opštine koje su njime obuhvaćene, poboljšaće sistem upravljanja otpadom i unaprediti stanje životne sredine.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930