fbpx
Društvo Ekologija Vesti

Opština Čajetina pobednik konkursa „Ekoopština“ u kategoriji „Održivo upravljanje otpadom“

U sredu 12. oktobra 2022, u ambasadi Francuske u Srbiji organizovana je svečana dodela nagrada prvog konkursa za održive gradove „Ekoopština”, platforme za razmenu između lokalnih samouprava, preduzeća i ustanova u borbi protiv klimatskih promena.

Konkurs je bio namenjen svim srpskim opštinama i gradovima u 4 kategorije: održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada i pametni gradovi. Interesovanje učesnika i partnera, kako francuskih tako i srpskih, za ovo prvo izdanje projekta, bilo je veliko. Na konkurs je stiglo 60 prijava iz 35 opština i gradova za 4 navedene kategorije. Srpske škole su predstavile 35 projekata za kategoriju „Zelena škola“, među kojima je bilo i 15 projekata iz škola u kojima se uči francuski jezik.

Ovom prilikom je nagrađen deset projekata u četiri kategorije. Opština Čajetina i grad Užice pobednici su konkursa u kategoriji „Održivo upravljanje otpadom“. Bačka Palanka i Kragujevac su osvojili priznanje u kategoriji “Energetska efikasnost”, dok su Niš i Novi Sad bili nagrađeni u kategoriji “Pametni gradovi”. Za projekte iz “Održivog upravljanja vodama” su nagrađeni Leskovac i Bačka Palanka. U kategoriji “Zelena škola” nagrade su pripale OŠ „Milan Rakić” – Mionica i OŠ „Svetozar Marković” – Vranje.

Ovo veoma značajno priznanje za opštinu Čajetina primila je Vera Blagojević, rukovodilac komunalne službe KJP „Zlatibor“, koja je ovom prilikom rekla: „Veliko mi je zadovoljstvo da u ime opštine Čajetina primim nagradu za „Eko opštinu“ od Ambasade Republike Francuske u Srbiji. Ovakva nagrada je veliko priznanje za naš dosadašnji rad u ovoj veoma izazovnoj oblasti, ali i obaveza da u vremenima koja dolaze budemo još uspešniji. Veoma sam zahvalna i što ću biti u prilici da razmenim iskustva sa francuskim kolegama u Parizu i upoznam se sa različitim mogućnostima upravljanja građevinskim i drugim vrstama otpada. Mi smo nagradu dobili u kategoriji opštine do 40.000 stanovnika, dok je grad Užice nagradu dobio u kategoriji opštine preko 40.000 stanovnika, to je veoma značajno jer smo zajedno deo Regionalnog sistema Duboko i jako je važno da ravnomerno napredujemo u uvođenju primarne selekcije otpada u svim opštinama regiona.“

NJ. E. Pjer Košar, ambasador Republike Francuske u Srbiji, u svom obraćanju istakao je važnost bavljenja životnom sredinom, ali i radost što vidi da se u Srbiji stvari menjaju na bolje u ovoj oblasti i da je moguće napraviti održiv sistem.

Ceremoniji dodele prisustvovali su predstavnici nagrađenih gradova i opština Užice, Niš, Kragujevac, Novi Sad, Leskovac, Bačka Palanka, Čajetina, direktori škola iz Vranja i Mionice, kao i predstavnici Evropske delegacije i UNDP.Događaj je otvorio ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar, a nagrade su uručili partneri projekta (Veolia, Decathlon, Saint-Gobain), SKGO i NALED.

  • Kategorija „Održivo upravljanje otpadom“

Opština – pobednik: ČAJETINA, koju predstavlja članica Gradskog veća Vera Blagojević
Grad – pobednik: UŽICE, koga predstavlja član Gradskog veća Dragoljub Stojadinović

  • Kategorija „Energetska efikasnost“

Opština – pobednik: BAČKA PALANKA, koju predstavlja član Gradskog veća Milan Kraguljac
Grad – pobednik: KRAGUJEVAC, koga predstavlja članica Gradskog veća Ana Radojević

  • Kategorija „Pametni gradovi“

Grad #1 – pobednik: NIŠ, koga predstavlja gradonačelnica Dragana Sotirovski
Grad #2 – pobednik: NOVI SAD, koga predstavlja članica Gradskog veća Mira Radenović

  • Kategorija „Održivo upravljanje vodom“

Opština – pobednik: BAČKA PALANKA, koju predstavlja član Gradskog veća Milan Kraguljac
Grad – pobednik : LESKOVAC, koga predstavlja gradonačelnik Goran Cvetanović

  • Kategorija „Zelena škola“

OŠ „Milan Rakić” -Mionica, izdvojeno odeljenje Gornja Toplica, projekat „Manje otpada, više uspeha”, koju predstavlja direktorka Slađana Ranković (pod-kategorija “frankofonija“)
OŠ „Svetozar Marković” -Vranje, projekat „Teretana naša elektrana”, koju predstavlja direktorka Tijana Đokić

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930