fbpx
Biznis Info Vesti

Počela sa radom javnobeležnička kancelarija na Zlatiboru

Od 1.novembra počela je sa radom javnobeležnička kancelarija na Zlatiboru u ulici Miladina Pećinara 127g (na raskrsnici sa Rujanskom ulicom). Građani će overe dokumenata moći da obavljaju u periodu od 9 do 17 časova, od ponedeljka do petka. Javnobeležnička kancelarija na Zlatiboru pored javnog beležnika, zapošljava još pet lica i to dva pravnika i tri administrativna radnika. Javni beležnik je imenovan po konkursu od 11.februara 2021.godine.

Overe potpisa, prepisa, kopije, kao ni overe saglasnosti se ne zakazuju već se to obavlja po dolasku stranke u kancelariju.

Zakazuju se solemnizacije (potvrda i overa) ugovora o prometu nepokretnosti, sastavljanje zaveštanja, sastavljanje ugovora o doživotnom izdržavanju, ugovora o hipoteci, davanje založnih izjava i slični poslovi. Zakazivanje se obavlja lično ili elektronskom poštom, a najčešće je moguć i dogovor telefonskim putem. Takođe, zakazuju se ostavinske rasprave koje javnom beležniku poverava sud, a na njih javni beležnik poziva učesnike pisanim putem – poštom, a ukoliko je moguće, kontaktira učesnike u postupku i telefonskim putem.

Detaljnije informacije građani mogu dobiti na telefone tel: 031/310 21 54 i 066/340 351

Otvaranjem javnobeležničke kancelarije na Zlatiboru po zakonu o overi potpisa, rukopisa i prepisa iz 2017.godine više neće biti moguća overa dokumenata na pisarnici opštine Čajetina.

Po zakonu javni beležnici imaju svoje sedište i službeno područje koje je određeno područjem osnovnog suda. Tako je Osnovni sud u Užicu nadležan za opštine Bajina Bašta i Čajetina, i grad Užice.

Prema privremenom pravilniku iz 2014.godine službeno sedište notara je trebalo da bude u Čajetini. No, prema konkursu iz februara 2021.godine službeno sedište nije definisano već je definisano samo područje.

U zakonu nije precizirano da sedište javnog beležnika mora biti u sedištu lokalne samouprave. Uvidom u registar javnih beležnika ipak postoje slučajevi da javnobeležničke kancelarije nemaju sedište na području lokalne samouprave ali po dostupnim podacima radi se o situacijama kada se za određenu lokalnu samoupravu imenuje vršilac dužnosti.

Iz Javnobeležničke komore smo dobili odgovor da “Prema članu 17 Zakona o javnom beležništvu, službeno područje javnog beležnika obuhvata područje osnovnog suda na kojem se nalazi službeno sedište javnog beležnika, dok po članu 15 istog zakona, broj javnobeležničkih mesta određuje ministar, po pribavljenom mišljenju Komore, tako da se, po pravilu, za područje jedne opštine, grada ili gradske opštine, određuje najmanje jedno javnobeležničko mesto; i da je “konkurs raspisan za teritoriju opštine Čajetina što znači da javnobeležnička kancelarija, po izboru javnog beležnika na ovom konkursu, može da se nalazi u bilo kom mestu na teritoriji opštine Čajetina.”

Otvaranje javnobeležničke kancelarije na Zlatiboru će olakšati poslove pri kupovini nekretnina jer su do sada ove poslove građani morali da obave u Užicu. Isto važi i kada su u pitanju ostavinske rasprave.

S druge strane za overe potpisa, prepisa, kopije, i overe saglasnosti koje su do sada vršene na pisarnici opštine Čajetina građani će morati da dođu na Zlatibor. Ovo će za građane koji žive u Čajetini i zlatiborskim selima predstavljati dodatni trošak kako u novcu tako i u vremenu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031