fbpx
Društvo Info Vesti Zdravlje

Počinje vakcinacija protiv gripa

U toku dana Zavod za javno zdravlje Užice distribuiraće vakcinu protiv sezonskog gripa – TorVaxFlu proizvođača Instituta Torlak.

Obavezna imunizacija navedenom vakcinom TorVaxFlu može se sprovesti kod lica uzrasta 18 do 65 godina u posebnom riziku, kao i kod zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

U kategorije lica u posebnom riziku, za čiju vakcinaciju se navedena vakcina može primeniti spadaju: trudnice, osobe sa hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju), metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost sa BMI> 40), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, lica sa malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, imunosupresijom (uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom), lica sa izvršenim presađivanjem tkiva i organa/pripreme za presađivanje i drugo; kao i lica smeštena i zaposlena u socijalno-zdravstvenim ustanovama prema epidemiološkim indikacijama.

TorVaxFlu vakcina može se primeniti i za preporučenu imunizaciju osoba uzrasta 18 do 65 godina, za koje nije predviđena obavezna imunizacija, uz prethodno potpisivanje obrasca saglasnosti za sprovođenje preporučene imunizacije na obrascu broj 3 Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima.
Vakcina protiv gripa može se dati istovremeno sa vakcinom protiv COVID-19, pri čemu se vakcine daju u različite ekstremitete.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930