fbpx
Politika Vesti

Čajetina nudi zamljište za memorijalni centar

Kako je ovih dana skrenuta pažnja na žrtve NATO agresije ideja o gradnji Memorijalnog centra srpskih žrtava genocida u 20.veku je ponovo postala aktuelna. Podršku ovoj ideji je dao i predsednik opštine Čajetina Milan Stamtović, koji je istakao da bi ovaj centar trebao da bude građen po ugledu na jevrejski Jad Vašem.

“Srbija mora pod hitno da krene u izgradnju Memorijalnog centra srpskih žrtava genocida u 20. veku, gde bi bila prikupljena i ispisana imena svih naših sunarodnika koje je zločinačka ruka ubila u proteklih 100 godina, od balkanskih i Prvog svetskog, preko Drugog svetskog rata i ratova devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, zaključno sa žrtvama NATO agresije na Srbiju i srpski narod 1999. godine – izjavio je Stamatović, ističući da vladajuća većina, pošto je “dobila šamar” biračkog tela u Srbiji koje je u ogromnoj većini patriotsko, sada namerava da, “navrat – nanos”, Predlog zakona o ratnim memorijalima stavi na dnevni red parlamenta i ubere koji politički poen, iako je, do juče, opstruirala svaku takvu inicijativu.

“Ovaj memorijalni, istorijski i edukativni centar mora da se gradi, ne u Beogradu, već u Zapadnoj Srbiji, tamo gde se matična država spaja sa ostalim srpskim zemljama, tamo gde su se najsnažnije branili Srbija i srpstvo, tamo gde su zlotvori i počinili najveće zločine nad srpskom nejači. Da sve ne bi prešlo u licitiranje ili izgovore tipa “nema para” koje kao papagaji ponavljaju državne raspikuće iz Vlade Srbije, opština Čajetina je spremna da ponudi besplatnu lokaciju i izdvoji ozbiljna sredstva za što hitniji početak realizacije ovog projekta – ističe Stamatović.

To mora da bude, istovremeno, i državni, svegrađanski, i srpski nacionalni, svetovni, duhovni i verski spomenik, ali i svesrpski Zid plača i mesto sećanja na sve naše svete žrtve i mučenike – kaže Milan Stamatović objašnjavajući da ova ideja ne isključuje izgradnju memorijalnog centra na beogradskom Sajmištu koji je, pre svega, znak pijeteta prema jevrejskim žrtvama nacističkog holokausta.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

October 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031