fbpx
Politika Vesti

Čajetina uključena u projekat TIPS4EU

Program Evropa za građane i građanke je nastao kao potreba da se reaguje na statističke podatke o zaposlenosti i zainteresovanosti mladih u EU koji govore da je je nezaposlenost mladih na niovu EU oko 17% a da je Italiji (27,4%), Rumuniji (20%), Grčkoj (29,5%), Španiji i Bugarskoj znatno veći. Ove statistike takođe pokazuju i da među mladima vlada opšta nezainetersovanost za društvo u kome žive, kao i za učešće u upravljanju.

U okviru ovog programa je pripremljen projekat TIPS4EU (Tools for a more inclusive, participative and sustainable Europe – Alati za inkluzivniju, participativniju i održiviju Evropsku uniju) koji ima za cilj da se mladi angažuju u planiranju budućnosti.

Nosilac projekta je opština Suhindol iz Bugarske, a projektom je predviđeno da se u partnerskim opštinama obuče koordinatori koji će kroz vršnjačko obrazovanje i uz korišćenje modernih tehnologija pripremiti platforme koje će mladima omogućiti da uzmu učešće u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou. Ideja je da se kroz odgovore na pitanja:
1) Kako možemo da doprinesemo svojoj zajednici
2) Kako možemo da se uključimo u procese
3) Odakle dolazimo
4) Razmena iskustava i predstavljanje uspešnih projekata
5) Razmena mladih i zajedničko planiranje budućih inicijativa.

U ovom projektu učestvuju lokalne samouprave iz deset država EU, Crne Gore i Srbije. Pored opštine Suhindol iz Bugarske, tu su i grad Herceg Novi iz Crne Gore, Macouria iz Francuske, Brindizi iz Italije…

Krajem oktobra u sklopu ovog projekta je održana druga radionica gde su učesnici razgovarali o uključivanju mladih u evropske izbore, pripremama peticija, organizovanju debata… Domaćin radionice je bila francuska opština Macouria (francuska Gvajana) i Udruženje Perspektivne žene i budućnost Gvajane.

Opštinu Čajetina na ovom skupu je predstavljala Bojana Božanić koja je govorila o aktivnostima lokalne samouprave za uključivanje mladih u društvenu zajednicu.

 

“Ideja projekta je da se prikaže situacija i analizira stanje među omladinom u EU jer je primećeno da su dosta inertni i da nemaju nikakve želje, volje da razmišljaju o inicijativama koje postoje. Planirano je da se nakon analize stanja oforme grupe mladih u svim gradovima koji su deo projekta . Ideja je da se razgovara otvoreno i da se oni uključe u rad organizacija civilnog društva i da se kroz dijalog stvori i platforma za zapošljavanje mladih. Na ovaj način društvo će moći da iskoristi potencijal mladih koji će biti uključeni društvenu zajednicu kroz civilne inicijative, rekla je gospođica Božanić za zlatibor.tv

Pored rada na uključivanju mladih u društvenu zajednicu na skupu se razgovaralo i o konkursima koje organizuje EU za razvoj infrastrukture kao i na temu zapošljavanja mladih i marginalizovanih grupa.

„Ovom prilikom domaćini su nam predstavili projekte koji se realizuju iz EU fondova, i kako se opredeljuju sredstva za projekte. Posebno su bili interesantni projekti koji su vezani za turizam i poljoprivredu i tradicionalne proizvode francuske Gvajana. Mi smo uspostavili i kontakte sa organizacijama civilnog sektora u Gvajani koje se bave volonterizmom mladih u oblasti turizma tako da ćemo verovtno u narednom periodu raditi na zajedničkim projekatima“, istakla je Bojana Božanić.

Projektom je predviđeno da se u narednom periodu formiraju lokalni timovi koji će kroz on-line upitnike ispitati mišljenje mladih a zatim će se na osnovu dobijenih rezultata raditi na povezivanju mladih iz različitih država. Jedna od tema o kojoj će se govoriti je Evropska unija. Radiće se na edukaciji kako bi se ova kategorija upoznala sa mehanizmima koje im EU nudi za učešće u odlučivanju.

„Za nas kao malu lokalnu samoupravu su ovi sastanci vrlo značajni jer upoznajemo nove ljude i nove organizacije iz drugih država. Na ovaj način možemo i da se uporedimo sa drugima i da dosta naučimo. Takođe, ovo su odlične prilike da se ideje uobliče, dogovori zajednička saradnja i ostvare novi kontakti, zaključila je Bojana Božanić.

Sledeća radionica je planirana za mart sledeće godine, a domaćin će biti Hereceg Novi, a potom slede radionice koje će pripremiti lokalne samouprave iz Portugala i Malte.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031