fbpx
Politika Vesti

Dijalog o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 24.jula u autorskom tekstu koji je objavio dnevni list Blic  pozvao sve građane na dijalog o Kosovu i Metohiji kako bi se pronašao kompromis sa Albancima. O dijalogu je Vučić govorio i 12.septembra u obraćanju na RTS1 kada je istakao da u dijalog treba da budu ukjučeni “svi relevantni akteri” i da pokažu, kako je rekao, “poštovanje prema onima koji misle drugačije” i zamolio Vladu Srbije da pomoge u koordiniranju pojedinih skupova, dodavši da je razgovorao o tome s premijerkom Anom Brnabić i da će Vlada to i da uradi.

Na predlog predsednika Republike opozicija je podeljena. Neke partije su se izjasnile da neće učestvovati o ovom procesu dok su druge predlog prihvatile. Predsednik SDSa, Boris Tadić je izjavi za Blic ponovio da neće učestvovati u unutrašnjem dijalogu o Kosovu koji je inicirao Vučić. A slične stavove imaju i predsednik Pokreta Dveri, Boško Obradović, kao i predsednik Nove stranke, Zoran Živković.

Po pitanju dijaloga se oglasila i Zdrava Srbija (ZS) koja u svom saopštenju apeluje na sve nacionalno i državno odgovorne instiucije, političke stranke, pokrete i javne ličnosti, na sve koji vole Srbiju, da, kao što su masovno izignorisali tzv. prvu fazu Vučićevog “unutrašnjeg monologa o Kosovu” koji je on vodio sa samim sobom, a njegova premijerka to protumačila kao neviđeni dijalog, isto učine i sa drugom fazom ove lakrdije koju je veliki vođa osmislio sa svojim NATO-patronima, i tako onemoguće režim beogradskih raspikuća da pribavi sebi alibi za veleizdaju u koju je uveliko zagazio – izjavio je predsednik Inicijativnog odbora ZS Milan Stamatović, povodom činjenice da je predsednik Srbije proglasio početak “druge faze unutrašnjeg dijaloga”, u istom danu u kome je građane Srbije opet pokušao da kljuca u zdrav mozak, objašnjavajući im da je bolje ući u koaliciju sa Ramušem Haradinajem, za koga i sam tvrdi da je ratni zločinac, nego, recimo, sa Aljbinom Kurtijem koji, iako albanski šovinista, ipak, nije okrvavio ruke nad Srbima.

Zdrava Srbija je posebno upozorila starešinstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) da nipošto ne učestvuje u ovoj Vučićevoj karaoke predstavi koja treba da mu posluži kao “smokvin list” za brutalnu izdaju Kosova i Metohije koju je počinio u aprilu 2013. godine, prihvatanjem okupatorskog diktata u tekstu “Briselskog sporazuma”. Umesto toga, Zdrava Srbija očekuje od SPC da svojim primerom pokaže da nije “crkva kruga dvojke” i da, premeštanjem sedišta patrijarha i Svetog arhijerejskog sinoda, u njihovo istorijsko sedište, u kompleks Pećke patrijaršije, već do kraja meseca, jasno poruči vernicima i građanima Srbije šta misli o Vučiću i njegovim petokolonašima.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930