fbpx
Politika Vesti

Dveri protiv privatizacije Čigote

Srpski pokret DVERI pažljivo prati dešavanja oko Specijalne bolnice Čigota i njene najavljene privatizacije. Agencija za privatizaciju je objavila još 2014.godine javni poziv za privatizaciju 502 preduzeća među kojima je bila i SP Čigota. Tri godine potom, 2017.godine Vlada Srbije je pokrenula proces privatizacije deset banja u Srbiji među kojima je ponovo bila i ova ustanova, ali samo pukom srećom i sticajem okolnosti nije došlo do privatizacije.

Specijalna bolnica Čigota od svog osnivanja 1964.godine do danas izrasla u renomiranu ustanovu za lečenje bolesti štitne žlezde i metabolizma, ne samo u Srbiji već i šire. Upravo zahvaljujući ovakvoj bolnici, koja bi privatizacijom vrlo verovanto izgubila svoju osnovnu namenu, Zlatibor i predstavlja jedan od bisera srpskog zdravstvenog turizma. Pored svog geografskog položaja, što je veoma bitno, ova bolnica poseduje i neophodnu opremu i stručni kadar za dijagnostikovanje i lečenje bolesti metabolizma koje postaju sve dominantnije u savremenoj patologiji.

Tokom predhodne godine ova bolnica je jedno vreme bila pretvorena u Kovid bolnicu, što nam govori da ovakva jedna ustanova i u najtežim situacijama služi na dobrobit svih građana. U uslovima zdravstvenih kriza izazvanih zaraznim bolestima koje postaju realnost u današnjem svetu, svaka bolnica je dragocena i ovo je još jedan dokaz promašenosti tzv. Masterplana za srpsko zdravstvo koji do 2035.godine treba da broj zdravstvenih ustanova u Srbiji svede sa 313 na 117!

Iskustva sa brojnim prethodnim „uspešnim“ privatizacijama ukazuju da će novom pokušaju prethoditi teško urušavanje bolnice sa ciljem da joj padne vrednost. Imajući sve ovo u vidu jasno je da do svega ovoga ne sme doći, već da ova renomirana bolnica mora ostati u zdravstvenom sistemu Srbije (moguće i Zdravstvenog centra Užice) i njeni kapaciteti i oprema moraju biti iskorišćeni na dobrobit svih građana.

Stoga pozivamo nadležne da nastave sa daljim ulaganjem kako u opremu isto tako i u osoblje Čigote. Ovom prilikom pružamo i punu podršku predsednici sindikata Sloga Stanici Velanac u njenoj borbi za prava radnika. Nastavićemo i dalje da pratimo dešavanja u SP Čigota i o tome ćemo redovno obaveštavati javnost. Oni koji urušavaju ovu poznatu bonicu moraće da odgovaraju kad tad.

Opštinski odbor Dveri

Čajetina

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930