fbpx
Društvo Politika Porodica Vesti

Mame su zakon – protestna šetnja

U utorak, 25.septembra biće organizovana protestna šetnja do zgrade Vlade Srbije kako bi se promenio Zakona o finansijskoj pomoći porodici sa decom koji je nedavno počeo da se primenjuje. Protestna šetnja pod nazivom “Mame su zakon” počeće u 17.00 od Trga Nikole Pašića do Vlade Srbije.

Nažalost, iako je zakon najavljivan kao propis koji će konačno rešiti pitanje finansijske pomoći porodicama sa decom u primeni su se već na početku mogle videti sve negativne strane ovog akta.

Naknada zarade se po novom zakonu obračunava kao prosek zarade u poslednjih 18 meseci (stari zakon 12 meseci) u kojima žena mora biti radno angažovana, dok se u slučaju poljoprivrednica obračunava prosek zarada za čak 24 meseca (ovo je očigledan primer diskiriminacije). Stari zakon je omogućavao popunjavanje „rupa“ u prethodnom stažu dok novi zakon to ne dozvoljava tako da se naknada obračunava samo na osnovu uplaćenih doprinosa. Ovaj način obračuna je i obesmislio naknadu zarade jer na ovaj način najveći broj trudnica će dobijati naknade koje iznose par hiljada dinara. Novi zakon je nepravedan i prema ženama koje su pre trudnoće i porođaja imale visoke zarade jer je maksimalna naknada ograničena na tri prosečne zarade. Roditelji dece sa invaliditetom su dovedeni u poziciju da biraju između korišćenja naknade radi posebne nege deteta (koja pripada roditeljima) i naknade za tuđu negu i pomoć (koja pripada deci zbog posebnih životnih troškova uzrokovanih invaliditetom). Odnosno, da biraju između svog posla i potreba deteta. Novim propisom oštećene su i majke preduzetnice, mame koje imaju decu sa invaliditetom, deca koja su rodjena kao 3. i 4. dete u porodici pre 1.jula, a imaju manje od 10 godina…

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031