fbpx
Biznis Lokalna privreda Politika Vesti

Opet bez dozvole za gondolu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je ponovo odbilo zahtev opštine Čajetina za izdavanje građevinske dozvole za gradnju jedne od stanica zlatiborske gondole. Zahtev je odbijen zbog navodne tehničke neusklađenosti iako je prethodno kao poslednji uslov za usvajanje zahteva za građevinsku dozvolu tražena izrada studije o proceni uticaja projekta gondole žičare na životnu sredinu.

Opština Čajetina je pripremila Studiju a 7.jula je  prostorijama Opštine Čajetina završen i javni uvid Studije o proceni uticaja projekta izgradnje gondole žičare na životnu sredinu.

Pošto je dostavljena i studija Ministarstvo je zahtev odbilo kao nepotpun a ovim povodom saopštenjem se javnosti obratilo i rukovodstvo opštine Čajetina u kome se kaže da nema dobre namere i ravnopravnog odnosa u poslovnoj komunikaciji između opštine Čajetina i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u pogledu izdavanja građevinske dozvole za izgradnju panoramske gondole na Zlatiboru. Iz objektivno tehničkih propusta, zahtev za građevinsku dozvolu za gondolu, investiciju od nacionalnog značaja ponovo je odbačen kao nepotpun. Svedoci smo da se u dokumentaciji potrebnoj za izdavanje građevinske dozvole za gondolu, traži i da li je zarez na adekvatnom mestu, pa postavljamo pitanje, da li je tako i sa drugim investitorima.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović je za odluku Ministarstva rekao da nadležne institucije, sa pozicije sile, zlupotrebljavaju svoju funkciju da bi se obračunale sa Zlatiborcima koji ne podržavaju bahatu nenarodnu politiku Vučića i njegove kvislinške Vlade.

“Cilj Vučićeve falange raspikuća je da prikrije malverzacije i krađu 2.213 hektara državnog zemljišta na Zlatiboru, uporno ponavljajući da gradimo bez dozvole i, istovremeno, bežeći od odgovora na pitanje da li je zemlja na kojoj treba da se gradi gondola privatna ili državna. Zato smo uputili zvaničan zahtev direktoru Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) da započne postupak utvrđivanja vlasništva nad spornim parcelama PK “Zlatibor”, ali se oglušio o naš dopis, pa smo urgenciju prosledili i premijerki. Niko se nije oglašavao po pitanju procedure za jednostavno rešavanje problema zemljišta, iako je dovoljan nalog direktora RGZ ka Katastru u Čajetini da se pokrene, a zatim i privede kraju pitanje, samo za državu ,,sporne”, imovine na kojoj se većim delom gradi gondola. Da li je RGZ država u državi? Kako je to usko grlo samo za Čajetinu, a ne i za ostale? zaključio je Stamatović, najavljujući da, prema zakonu, rok za odgovor Mihajlovićkinog ministarstva opštini Čajetina ističe 26. jula i da će, nakon toga, Zlatiborci zvanično zatražiti savet od šeika Bin Zajeda na koji način se u Srbiji “rešava papirologija” po “reformisanim” evrofanatičnim Vučićevim ministarstvima.

Izvor: cajetina.org.rs

Opština Čajetina je Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uputila zahtev za pristup informaciji od javnog značaja koji se odnosi na projekat „Beograd na vodi“. Vođeni mišlju i ubeđivani od strane nadležnog ministarstva, da je panoramska gondola zaista projekat od nacionalnog značaja, te da će se administracija ubrzati i investicija realizovati, nažalost, nailazimo na mećehinski odnos i pitamo se da li je to uobičajen tretman od strane ministarstva prema investitoru, ili je ponovo Čajetina, kao najuspešnija lokalna samouprava kamen spoticanja.

Podneli smo zahtev za pristup informaciji od javnog značaja za „Beograd na vodi“ , kako bi se uverili, da li je uopšte moguće predati dokumentaciju i na koji način, a da se ona od strane ministarstva tretira kao potpuna, kažu opštini Čajetina.

Zanimljivo je pomenuti da su dokumentaciju pre predaje pregledali i službenici Ministarstva, tako da ostaje nepoznanica kako su njima promakle “tehničke neusklađenosti”.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930