fbpx
Politika Vesti

Opozicija na meti

U lokalnim samoupravama gde je u opoziciji Srpska napredna stranka je pokrenula svoje svoje članstvo. Tako je na primer u Čajetini rukovođenje opštinskim odborom preuzelo povereništvo, a odbornici su postali dosta aktivniji na sednicama. Komunikacija sa rukovodstvom stranke je podignita na viši nivo a opštinski odbor su protekle nedelje posetili narodni poslanik Krsto Janjušević kao i potpredsednik SNSa Milenko Jovanov. Stranački funkcioneri su na održanim skupovima izneli zamerke na račun rada aktuelne vlasti a narodn poslanik Krsto Janjušević je i na zasedanju Narodne skupštine negativno govorio o aktivnostima lokalnih vlasti u Šapcu, Paraćinu i Čajetini. Očigledno je da žalba Savetu Evrope koju su ove tri lokalne samouprave uputile Savetu Evrope potencijalno može biti problem.

Povodom optužbi funkcionera SNSa javnosti se obratio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović koji kaže da je poziv Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope ima za cilj da spreči brutalne pritiske koje Vučićev nenarodni režim sprovodi u lokalnim sredinama gde nije na vlasti, i da je to jedini način da se pomogne demokratiji i očuvanju vitalni državni i nacionalni interesi Srbije. Stamatović ističe da je ova zlatiborska samouprava, na ispruženu ruku za razgovor premijerki Brnabić, pre dva dana, najpre u najvišem zakonodavnom telu Srbije, a potom i na naprednjačkoj “Svetoj inkviziciji” na Zlatiboru, dobila novu porciju najprizemnijih, bestidnih, surovih i sirovih pretnji i kleveta iz usta potpredsednika Srpske napredne stranke Milenka Jovanova i visokog funkcionera te partije Krsta Januševića.

“U trenutku kada se opština Čajetina bori za svoje ustavno pravo na rad, tražeći od premijerke hitan sastanak, radi zajedničkog razmatranja opravdanosti donošenja odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode “Zlatibor” i prethodne Uredbe o proglašenju Parka prirode “Zlatibor”, umesto odgovora, dobijamo orkestriranu kampanju naprednjačkog režima koji nas sam tuži i sam nam presuđuje da smo državni neprijatelji i, kao takvi, legitimna “meta slobodnog strelca” jer smo, zajedno sa Šapcom i Paraćinom, uputili poziv Savetu Evrope da zaustavi torturu nad slobodnim srpskim samoupravama”, objasnio je Stamatović, pitajući naprednjake da li je to taj opšti interes o kome pričaju ili razlog za takvu diskriminaciju jedne lokalne samouprave leži u njihovom “gubitničkom kompleksu” i činjenice da je njihov samodržac, u nekoliko navrata, na Zlatiboru doživeo izborni debakl.

“Opet smo označeni kao izdajnici i rušitelji države samo zato što, upravo od Vučića i njegovih ustavorušitelja, štitimo Ustav ove zemlje, javno otkrivajući kriminalnu nameru aktuelne vlasti da, proglašenjem Parka prirode ”Zlatibor”, ne želi da sačuva prirodu već da to zemljište kupi po niskim cenama, a potom, ekspresno, to zemljište, bogato izvorištima voda, šumama, pogodno za poljoprivredu, skupo prodaju i napune svoje privatne džepove – ističe Stamatović, pojašnjavajući da nenarodna vlast, besprizorno kršeći Ustav i zakon, pokušava da zaustavi razvoj Čajetine i diskredituje njeno rukovodstvo u javnosti, uključujući i njega i njegovu porodicu, proglašavajući ga za vođu kriminalnog klana na Zlatiboru, dilera droge, ukrajinskog špijuna, organizatora atentata na Đukanovića, najgoreg kriminalca sa podebelim dosijeom u policiji i ko zna šta sve još ne.

U Paraćinu je pre par dana koaliciju Saše Paunovića napustio SPS ali vladajuća koalicija ima većinu. Krajem aprila došlo i do sukoba na sednici skupštine. Za lokalnu vlast ovo je bio pokušaj nasilnog upada na sednicu Skupštine opštine Paraćin kako bi ona bila prekinuta i kako bi se sprečilo njeno održavanje. U Šapcu lokalne vlasti negoduju negoduju jer sredstva iz republičkog budžeta uglavnom zaobilaze ovaj grad.

Ono što svakako predstavlja problem u smeni lokalnih vlasti je činjenica da je Srpska napredna stranka na prethodnim izborima u ovim mestima pretrpela poraz. U Čajetini lokalna vlast ima skoro dvotrećinsku većinu (21 odbornik), dok SNS ima 7 a GG Zlatiborski pogled 3 odbornika. U Paraćinu lokalnu vlast podržava 44 odbornika od 55, dok je u Šapcu od 69 odbornika, lokalnu vlast podržava više od 35 odbornika.

Kako će se dalje stvari odvijati znaće se krajem meseca posle zasedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930