fbpx
Biznis Lokalna privreda Politika Vesti

Radna akcija počinje u subotu

Opština Čajetina završila je poslednje pripreme za najavljenu narodnu radnu akciju kojom će u subotu, 11. februara 2017. godine u 10 časova, započeti izgradnju najveće panoramske gondole na svetu “Gold gondole Zlatibor”. Više hiljada građana Zlatiborskog okruga i cele Srbije odazvalo se pozivu opštine Čajetina da se okupe kod položenog kamena temeljca, iznad pijace u centru Zlatibora, gde će biti započeti radovi na izgradnji početne stanice Gold gondole. Zbog velikog interesovanja molimo sve koji su u mogućnosti da ponesu i dodatni alat.

Pod sloganom “Narod gradi gondolu” više hiljada volontera, uz tople napitke, hranu i muziku, nadamo se, da će uspešno započeti gradnju svetske turističke atrakcije, koja je i prvi kapitalni objekat u postitovskoj Jugoslaviji koji će, silom prilika i nebrigom države, graditi sam narod.

– Opština Čajetina podnela je zahtev za izgradnju poslednje stanice gondole na vrhu Tornika, za šta smo čekali dokumentaciju i saglasnosti više od četiri meseca, iako je utvrđen javni interes, i bez obzira što su u pitanju samo 3 parcele u korisništvu republičkih javnih preduzeća. Posle svakodnevnih poziva i molbi zaposlenih u Opštinskoj upravi Čajetina upućenih JP Pošta Srbije i Ministarstvu poljoprivrede, juče je stigao poslednji papir i ekspresno je podnet zahtev za dozvolu. Sam zahtev ne znači i izdatu građevinsku dozvolu za početak gradnje – izjavio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, reagujući na jučerašnje saopštenje Ministarstva građevinastva, saobraćaja i infrastarukture koje, zajedno sa ostalim nadležnim institucijama, već dve godine opstruiše izgradnju „Gold gondole Zlatibor“ i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na trasi buduće gondole, stavljajući se na stranu lopova koji hoće da otmu državno zemljište milionske vrednosti od naroda.

– Zašto država nema snage ili možda ne želi da na osnovu Rešenja o utvrđenom javnom interesu Vlade Republike Srbije, prenese zemljište opštini Čajetina kako bi opština podnela zahtev za čitavu trasu, kako bi gondola, koju deklarativno podržava, ugledala svetlost dana u punom sjaju stavljajući Srbiju na nekoliko mesta više na mapi Evrope i sveta – pita Stamatović i ponovo upućuje poziv građanima:

– Zbog toga nema više čekanja. U subotu, Zlatibor brani narodnu imovinu od raspikuća. Brani čast i dostojanstvo Srbije. Budite sa nama u zajedničkoj odbrani.

Izgradnja panoramske gondole na Zlatiboru najznačajniji je turistički projekat opštine Čajetina, koji vodi ostvarivanju ciljeva opštine u narednih deset godina – ostvarenje deset miliona noćenja i milion posetilaca godišnje na Zlatiboru i okolini. „Gold gondola Zlatibor“ je investicija od nacionalnog značaja, vredna 13 miliona evra. Trasa najduže panoramske gondole na svetu, koja spaja centar Zlatibora i vrh Tornika, preko Ribničkog jezera, dugačka je devet kilometara.

Početkom ove sedmice na Zlatibor je iz Francuske stigao prvi kontingent kabina, od kojih će jedna biti ekskluzivno izložena u subotu u centru Zlatibora. Tokom prošle godine dopremljeno je i jedanaest kamiona opreme potrebne za gradnju gondole, a izvođači radova, izabrani na javnom tenderu, čekaju da se steknu građevinski uslovi za njenu gradnju.

Budući da državna birokratija i neki privatni investitori bliski sadašnjem režimu, koji hoće da prigrabe državnu imovinu, koče taj projekat, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i direktorka JP “Gold gondola” Bojana Božanić, pozvali su građane na radnu akciju kojom će započeti radovi na izgradnji panoramske gondole.

Sve informacije o radnoj akciji građani mogu dobiti na sajtu www.goldgondola.rs. Učesnici i volonteri mogu se prijaviti na telefone JP Gold gondola 069 855 00 40, na telefone opštini Čajetina 064 310 69 93 ili preko FB stranice Gold gondola Zlatibor.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829