fbpx
Politika Vesti

Radna akcija za gondolu – jedino rešenje protiv opstrukcija

Opština Čajetina se oglasila povodom saopštenja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u kome se navodi da “Čajetina može da podnese zahtev za građevinsku dozvolu za izgradnju gondole ukoliko postoji zemljište na kome je opština Čajetina upisana kao vlasnik”, da “Ministarstvo ne može da utiče na rad Upravnog suda”, te da, kako se navodi, činjenice govore da “ne postoji nikakva opstrukcija Ministarstva kada je reč o izgradnji gondola na Zlatiboru”.

1so-cajetina2

U okviru lokacijskih uslova za izdavanje građevinske dozvole za Gold gondolu Zlatibor definisano je pet faza izgradnje Gold gondola Zlatibor. Problemi koje država ne želi da razreši, postoje u svih pet faza:

Za prvu, drugu i treću fazu, problem je deo zamljišta koji se nalazi u nezakonitom vlasništvu PK Zlatibor, koje je otelo državnu imovinu. U sporu vraćanja državne imovine, na čemu opština Čajetina insistira, nakon današnjeg ročišta pred Upravnim sudom, sasvim je jasno da će sud predmet po drugi put vratiti na prvostepeni organ odnosno Katastar u Čajetini i da će proces ponovo biti na početku.

Četvrtu fazu koče Ministarstvo poljoprivrede i Republički javni pravobranilac koji ne žele da se izjasne o rešenju o eksproprijaciji zemljišta, utemeljenoj na rešenju Vlade Republike Srbije o utvrđivanju javnog interesa. Ministarstvo poljoprivrede zagubilo je predmet za izdavanje rešenja za kablovod te se i ovo rešežava nje i dalje čeka.

Petu faza čeka potpisivanje rešenja o prenosu imovine na Opštinu Čajetina sa Javnog preduzeća Pošta Srbije. Rešenje je izrađeno po osnovu saglasnosti ali već mesec dana je na čekanju.

Budući da država i sudovi već godinama opstruišu rešavanje navedenih problema zarad političkih ali i finansijskih interesa pojedinaca i moćnika koje štite, jedini način da se jedna mala lokalna samouprava izbori za izgradnju gondola je radna akcija u kojoj će učestvovati tri hiljade volontera, građana našeg kraja.

stamatovic1612-1

Pozivamo građane Čajetine i opština Zlatiborskog okruga da se odazovu našoj inicijativi da započnemo narodnu radnu akciju, koja će zavisno od vremenskih uslova biti organizovana u narednih 15 dana. O tačnom datumu narodne radne akcije iduće sedmice ćemo obavestiti javnost.

Pozivamo građane da svojim radom započenemo gradnju i realizaciju investicije vredne 13.000.000 evra, koja će podići nivo privrede našeg kraja, dovesti stotine hiljada novih turista i zaposliti našu decu. Pošaljimo našim radom poruku Ministarstvu i kompletnoj državnoj birokratiji kako narod može da gradi svoju opštinu i svoju državu, nasuprot onima koji bi da je razgrađuju, uništavaju i otimaju državnu imovinu.

Sa ove narodne akcije poslaćemo još jednu, ključnu poruku: država nema hrabrosti da razdvoji društveni i državni kapital i kaže narodu šta je bio predmet privatizacije. Zato sada ne možemo da utvrdimo šta je državna imovina na Zlatiboru i u svim opštinama gde postoje poljoprivredni kombinati.

Gold gondola Zlatibor je je najduža panoramska gondola na svetu. Devet kilometara najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole povezaće centar Zlatibora sa ski centrom Tornik. Početak radova na gondola, za koju je nabavljena gotovo sva potrebna oprema odlagan je više puta, zbog toga što Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture blokira izdavanje neophodne dokumentacije.

Opština Čajetina

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031