fbpx
Politika Vesti

TIPS4EU u Čajetini

U petak, 14.septembra u Čajetini je održana radionica u okviru projekat TIPS4EU, kako bi se mladi upoznali sa sistemom odlučivanja u Evropskoj uniji. Projekat je predstavila Bojana Božanić, dok je o sistemu vlasti u EU govorio Milomir Tucović.

Ovom prilikom prisutni su mogli da saznaju da Evropska unija počiva na principima zajedništva i solidarnosti i da ova organizacija ima ukupno sedam organa vlasti. Ono što EU čini posebnom je činjenica da građani svih država članica na direktnim izborima biraju poslanike Evropskog parlamenta, koji su nadnacionalno organizovani prema idejama koje stranke zastupaju.

Takođe se govorilo i o mogućnostima učešća građana u procesu donošenja odluka na svim nivoima u EU. Učesnici na radionici su popunjavali i ankete kojima je testirano znanje o EU.

Ovo je bila jedna od aktivnosti koje su predviđene ovim projektom jer je ideja da se na osnovu mišljenje mladih radi na povezivanju mladih iz različitih država i uspostavljanju njihove saradnje.

Nosilac projekta je opština Suhindol iz Bugarske, a projektom je predviđeno da se u partnerskim opštinama obuče koordinatori koji će kroz vršnjačko obrazovanje i uz korišćenje modernih tehnologija pripremiti platforme koje će mladima omogućiti da uzmu učešće u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou. Ideja je da se kroz odgovore na pitanja

1) Kako možemo da doprinesemo svojoj zajednici
2) Kako možemo da se uključimo u procese
3) Odakle dolazimo
4) Razmena iskustava i predstavljanje uspešnih projekata
5) Razmena mladih i zajedničko planiranje budućih inicijativa.

mladi uključe u lokalnu društvenu zajednicu i da daju svoje predloge za budući razvoj. U projektu učestvuju lokalne samouprave iz deset država EU, Crne Gore i Srbije. Pored opštine Suhindol iz Bugarske, tu su i grad Herceg Novi iz Crne Gore, Macouria iz Francuske, Brindizi iz Italije…

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031