fbpx
Politika Vesti

Ubica Olivera Ivanovića i dalje nepoznat

Danas je obeleženo godinu dana od ubistva lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, njegov ubica je i dalje nepoznat.

U hramu Svetog Save u Beogradu jutros je održan pomen lideru Građanske incijative SDP Oliveru Ivanoviću. Osim članova porodice pomenu su  prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i veći broj građana.

Večeras je održana protsetna šetnja ovim povodom a kolona od desetak hiljada učesnika je krenula sa Studentskog trga oko 18 časova. Proteste su predvodili predstavnici Lokalnog fronta iz Kraljeva koji su od 12. januara pešačili ka Beogradu. Šetnja je završena uz zvuke pesme „Vostani Sebie“ oko 20 časova ispred Hrama svetog Save na čijem ulazu su građani ostavili sveće, jer im nije bilo dozvoljeno da uđu.

Protestanti su nosili transprarent na kome je pisalo „Nas je ipak više“, a u potpisu „Počelo je“ i „Jedan od pet miliona“. Ovom prilikom nije bilo drugih transparenata i na Slaviji su upalili sveće i svetla na telefonima.

Na početku protesta prisutnima se obratio glumac Branislav Trifunović rekavši da je to memorijalna šetnja u čast „čoveka koji je mislio svojom glavom i borio se za mir za mir i zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji“.

„Godinu dana kasnije ne zna se ko ga je likvidirao i ko je izgovorio ‘smaknite ga’, samo smo dobili informacije ko nije“, rekao je Trifunović i ocenio da je u pitanju političko ubistvo.

Šetnju je organizovala grupa „Jedan od pet miliona – Stop krvavim košuljama“ koja subotom organizuje proteste u Beogradu, a sa razglasa su građani pozvani da dođu na sledeći protest u subotu, 19. januara.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred prostorija GI SDP u Kosovskoj Mitrovici, a javnost i dalje nije obaveštena da li je postignut napredak u istrazi tog slučaja.

Insajder je danas objavio šta su govorili predstavnici Prištine i Beograda nakon ubistva Olivera Ivanovića:

2018.godina

16. januar Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: “Ako nisu u stanju, molimo ih da pozovu naše organe i prihvate našu pomoć. Jer mi kažemo, mi ćemo da otkrijemo (ubice)”.

16. januar Ramuš Haradinaj premijer Kosova: „Naše institucije će učiniti sve što je u njihovoj moći da se rasvetli ovo ubistvo i nikada neće prihvatiti logiku obračuna krivičnim delima u političke svrhe od strane bilo koga”.

17. januar Nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Srbije, predsednik Kosova Hašim Tači je napisao na Facebooku: “Dvojica predsednika su istakla neophodnost da se da dovoljno vremena kako bi nadležni organi na stručan i nezavisan način završili svoj posao. Predsednici su istakli da je otkrivanje izvršilaca ubistva najvažnije”.

15. februar Hašim Tači, predsednik Kosova: “Istraga o ubistvu Olivera Ivanovića se nastavlja. Za sada nema indicija koje bi aludirale na etnički motivisan slučaj, ali prve informacije ukazuju na kriminalne, mafijaške motive. Sarađivaćemo da srpskim vlastima, kako bi dobili adekvatne informacije. Istina ce izaći na videlo iako će nekoga to bolete”.

17. mart Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: “Za 15 dana će vam se naše službe obratiti po pitanju Ivanovića. Nisam želeo ja danas da mi neko ne kaže da zloupotrebljavam dvomesečnu tragediju. Službe će po tom pitanju da govore za negde dve nedelje”.

14. jun Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: “Narednih dana ću se obratiti narodu i reći i povezati sa drugim slučajevima. Vezanim i za Olivera Ivanovića i za neke druge stvari. Pa će se možda ljudi iznenaditi određenim informacijama koje saznaju”.

19.jul  Hašim Tači, predsednik Kosova: “Institucije Kosova izaćiće s konkretnim rezultatima koje će zadati glavobolju mnogima i na Kosovu i u Beogradu“.

22.jul Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: “Možda smo na malenom tragu nečeg ozbiljnog, prvi put imamo neka operativna saznanja iako nam nije omogućeno da vodimo istragu na bilo koji način. Do sada smo dobili preko 50 tragova koji nemaju logike i smisla, ovo je prvi put da ima neke logike i smisla, a da li je to tačno, proverićemo”.

19. decembar Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM: “Svi tragovi, i želim da budem nedvosmisleno jasan, svi tragovi vezano za ubistvo Olivera Ivanovića, kojima u ovom trenutku raspolažu naši državni organi, vode na južnu, albansku stranu”.

27. decembar Hašim Tači, predsednik Kosova:”Na osnovu informacija kojima raspolažem, iako su vlasti podeljene, istraga je u veoma važnoj fazi. Glavni osumnjičeni se nalaze u Beogradu, a preostaje da radimo i sa međunarodnim akterima da Beograd bude kooperativan, kako se ne bi pretvorio u utočište za osumnjičene za ubistvo Olivera Ivanovića”.

2019.godina

5.januar Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: „Sačekaću da naše službe i naš biro podnesu izveštaj do čega su sve stigli naredne nedelje, a onda ću se i ja uključiti. Albanci pokušavaju da optuže srpsku državu za ubistvo Olivera Ivanovića. Ima mnogo slučajnih i namernih grešaka, ali naše službe su sve ispitale. Da l’ neko stvarno misli da država Srbija stoji iza ubistva Olivera Ivanovića? Taj nije normalan ili je bolestan od mržnje“.

Nijedno od obećanja i najava zvaničnika u Prištini i Beogradu nije ispunjeno.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031