fbpx
Politika Vesti

Zaječarski test za naprednjake

Lokalni izbori u Kosjeriću, Preševu i Zaječaru koji su raspisani početkom februara će biti prvi test za Srpsku naprednu stranku godinu dana nakon što je počela epidemija korona virusa u Srbiji. Imajući u vidu specifične okolnosti u Kosjeriću i Preševu, jasno je da će snaga SNSa biti testirana u Zaječaru. Sa oko 60.000 stanovnika Zaječar spada u odličan statistički uzorak i biće interesantno videti kakvo je raspoloženje glasača prema lokalnoj ali i novoj republičkoj Vladi.

Do sada je ukupno prijavljeno osam izbornih lista a može se očekivati još nekoliko do 12.marta kada je poslednji rok za predaju izborne liste. SNS je na samom početku pokazao snagu pošto je već 10.februara predao izbornu listu “Aleksandar Vučić – za bolji Zaječar”, koju je podržalo više od 3.500 glasača. Zatim su proglašene izborne liste GG “dr Dejan Krstić” i koalicije SPS-JS. Izborna lista “Dr Nenad Ristović – Pobeda” je proglašena 21.februara, a do 28.februara su proglašene i izborne liste NADA za Zaječar (koalicija POKS – DSS), GG “Možemo bolje – Dragana Rašić” i izborna lista Zdrave Srbije.

Zanimljivo je pomenuti da je samo izborna lista “Dr Nenad Ristović – Pobeda” pred izborne liste SNS predala punu listu, zatim sledi koalicija SPS-JS sa 40 kandidata, GG “Možemo bolje – Dragana Rašić” sa 34 kandidata i Zdrava Srbija sa 20 kandidata, dok ostale liste imaju po 17 kandidata.

Dobri poznavaoci prilika u Zaječaru veruju da SNSu najveća opasnost preti od izborne liste “Dr Nenad Ristović – Pobeda”. Izborna lista Dr Nenada Ristovića je na izborima 2017.godine bila treća po snazi posle GG “Boško Ničić – Pokret za Krajinu” i SNSa. Odbornici ove liste su prethodne četiri godine bili veoma aktivni u skupštinskim raspravama što je svakako uticalo na rejting. Da li će Ničić uspeti da sada kao nosilac liste SNSa osvoji 14.000 glasova koliko je su na prošlim izborima osvojili njegov pokret i SNS ostaje da se vidi. Jasno je da je tada jedan broj glasova Ničić dobio kao podršku opozicionih glasača koji su bili veoma razočarani njegovim prelaskom u SNS.

Za koaliciju SPS – JS ovi izbori su dobra prilika da se vidi kako stanje stoji i da li mogu zadržati oko 2.100 glasova koliko su osvojili na prethodnim izborima. Kada je u pitanju koalicija POKS – DSS verovatno će se u praksi proveriti da li zajednički mogu preći izborni cenzus od 3%. Treba pomenuti i samostalni nastup Zdrave Srbije na ovim izborima koja je za dve nedelje uspela da formira gradski odbor u Zaječaru, da prikupi više od 650 potpisa i da preda izbornu listu sa 20 kandidata.

Odgovore na većinu pitanja javnost će dobiti 28.marta kada se u Zaječaru održavaju lokalni izbori.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031