Predizborni štabovi trojice kandidata pozivaju:

– Republičku izbornu komisiju da prizna pravo sudskim overiteljima da vrše overu potpisa građana.

Zakon o izboru predsednika Republike izričito navodi sudske overitelje, a ne notare, kao isključivo nadležne za poslove overe potpisa. U suprotnom, usled nedovoljnih kapaciteta notarskih kancelarija i pritisaka vlasti na notare, biće ugroženo ili onemogućeno pravo pojedinih predsedničkih kandidata da podnesu kandidaturu.

– Narodnu skupštinu da osnuje Nadzorni odbor za kontrolu izbora.

Nadzorni odbor Skupštine sastavljen od predstavnika svih parlamentarnih stranaka  mora da nadgleda celokupan proces i podnese javan pisani izveštaj Skupštini i građanima Srbije po okončanju izbora. Ovo je zakonom propisan element kontrole izbornog procesa i odgovornosti svih organa vlasti za fer i poštene izbore.

– Predsednicu Narodne skupštine da odmah uputi zvaničan poziv Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da obavi posmatračku misiju, u skladu s dosadašnjom praksom.

Kako nadležni državni organi nisu primenili preporuke OEBS-a od 24.aprila 2016. godine za ispravkom mnogobrojnih nepravilnosti tokom izbornog procesa, potrebno je da OEBS izborni proces nadgleda od samog početka

– Državne organe da ne dopuste i ne ponavljaju neregularnosti koje su zabeležene u izveštaju OEBS-a.

U OEBS izveštaju od 24. aprila 2016. godine, uočene su brojne nepravilnosti u toku izbornog procesa i date preporuke koje nisu ispunjene. Zato zahtevamo od državnih  organa da  ih ne ponove u predstojećem izbornom procesu.

Predizborni timovi tri predsednička kandidata preduzimaće usaglašene mere kako bi tokom celog izbornog procesa pratili i štitili ostvarivanje prava građana na slobodnu izbornu volju.

Izvor:

www.apel100.rs

www.jeremic.rs

www.dveri.rs