fbpx
Politika Vesti

Zdrava Srbija traži da se raspišu lokalni izbori za opštine na KiM

Predsednik Zdrave Srbije (ZS) Milan Stamatović pozvao je predsednika Narodne Skupštine Srbije dr Vladimira Orlića da odmah raspiše lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije i tako ispuni zakonsku obavezu (član 8 stav 1 Zakona o lokalnim izborima koji kaže da „izbore za odbornike raspisuje predsednik Narodne skupštine Srbije“) koju su njegovi prethodnici na mestu čelnika srpskog parlmenta odbijali da ispune.

-Predsednika Orlića podsećam da je, osim u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu gde su svi odbornici podneli ostavke, njegova ustavna obaveza da raspiše lokalne izbore u svih četrdesetak opština na Kosovu i Metohiji. Jer, poražavajuće je da se bivša predsednica parlamenta Maja Gojković, 2016, oglušila čak i na peticiju 20 hiljada Srba sa KiM, koji su od nje tražili da raspiše izbore i na KiM, a ne samo u tzv. užoj Srbiji – podsetio je Stamatović.

Predsednik ZS je rekao da se raspisivanje i održavanje lokalnih izbora na KiM ne može prepuštati institucijama samoproklamovane države Kosovo, samo zato što je neko, 2013, brutalno kršeći Ustav Republike Srbije, parafirao član 11 Briselskog sporazuma u kome piše da se opštinski izbori u severnim srpskim opštinama organizuju „u skladu sa kosovskim zakonima“.

Stamatović je upozorio državno rukovodstvo Srbije da se KiM ne sme tretirati kao „inostranstvo“ Srbije i da dr Vladimir Orlić, raspisivanjem izbora na KiM, ima poslednju šansu da spasi obraz ovoj vlasti, te pohvalio primer pomalo zaboravljenog naprednjaka Krstimira Pantića koji je, pre devet godina, odbio mesto gradonačelnika Mitrovice na koje je bio izabran, jer je uslov za to bio da položi zakletvu Hašimu Tačiju.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031