fbpx
Politika Vesti

Zdrava Srbija traži glasačko pravo za dijasporu

Zdrava Srbija je danas zatražila da se reši pitanje pune zaštite prava Srba u regionu i dijaspori i da se Srbima iz dijaspore olakša dobijanje dvojnog državljanstva. Zatraženo je i da se dijaspori omogući učešće u političkom i društvenom životu, uključujući i biračko pravo. Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije (ZS), je ovim povodom rekao da je nedopustivo da aktuelna vlast, pre svega, ne poštuje činjenicu da je srpska dijaspora nosilac ekonomskog razvoja Srbije i da vrednost njenih ulaganja, premašuje iznos direktnih stranih investicija.

– Našim sunarodnicima se, ne samo deklarativno, nego i praktično mora obezbediti i pasivno i aktivno biračko pravo u matici, dakle i da biraju i da mogu da budu birani. Jer, ako pogledate samo podatke iz 2018. godine, uverićete se da je srpska dijaspora unela u Srbiju ukupno šest milijardi evra, kako putem bankarskih doznaka, tako i posredstvom potrošnje i direktnih ulaganja u svoj kraj, dok je, s druge strane, neto vrednost stranih direktnih investicija, te iste godine, iznosila 3,8 milijardi evra, pri čemu ne smeju da se zaborave ogromna izdvajanja države Srbije, odnosno subvencije koje se daju stranim kompanijama za svako novootvoreno radno mesto – kaže Stamatović.

Srpska dijaspora je ogroman neiskorišćen potencijal srpskog naroda koji je do sada bi samo predmet političke manipulacije i ekonomskih zloupotreba, a o kakvoj ekonomskoj snazi naše dijaspore se radi, najbolje govori podatak da je od 2010. do 2018. godine, po osnovu uplata iz inostranstva u Srbiju stiglo više od 25 milijardi evra – ističe Stamatović, dodajući da je tema dijaspore aktuelna samo u vreme izborne kampanje, a da se niko u međuvremenu ne zapita da li ti ljudi imaju osnovna prava u svojoj matičnoj zemlji, poput prava na državljanstvo, biračkog prava, prava na zdravstvenu zaštitu, visoko školstvo i mogućnost ekonomskog delovanja koji im moraju biti dostupni, pod istim uslovima, kao i svim ostalim srpskim državljanima koji žive u Srbiji.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo