fbpx
Biznis Vesti

Preti li energetska kriza Srbiji?

Sukob u Ukrajni je već imao negativne posledice po evropsku i svetsku ekonomiju. Cena nafte se trenutno kreće oko 100 dolara za barel (Brent). Takođe i cene gasa su takođe rasle prethodnih dana.

Najveći deo gasa (74%) koji stiže u Evropsku uniju se transportuje kroz gasovode, ostatak stiže tankerima. EU iz Rusije uvozi oko 35% svojih potreba. Kada je u pitanju Srbija iz Rusije se uvozi 87% gasa, dok se oko 13% proizvodi u Srbiji. Do skora sav uvoz gasa za Srbiju iz Rusije je išao preko Ukrajine i Mađarske, u međuvremenu su otvoreni i alternativni pravci iz Rumunije, kao i gasovodi preko Bugarske iz Grčke i Turske.

Ukoliko se zbog ratnih dejstava prekine snabdevanje preko Ukrajine ruski gas bi mogao u Srbiju da stigne preko Turskog toka tako da neposredna ratna dejstva neće ugroziti snabdevanje Srbije gasom. No, ukoliko EU uvede nove sankcije Rusiji uključujući i zabranu tranzita gasa preko teritorije članica Evropske unije Srbija bi se našla u lošoj poziciji. Kako bi snabdevanje ruskim gasom bilo prekinuto Srbija bi morala gas da kupi od Azerbejdžana. U ovom slučaju gas bi se morao kupiti po berzanskim cenama koje su tri puta veće od cena po kojima je Srbija do sada dobijala gas od Rusije.

Slična je situacija i kada je u pitanju nabavka nafte. Domaća proizvodnja je u 2021.godini obezbedila oko 765.000 tona sirove nafte što je oko 21% potrebnih količina, dok je uvezeno skoro 3 miliona tona nafte. Prekid isporuka iz Rusije bi svakako poremetio stanje na tržištu a cene bi verovatno bile više.

O ovoj temi se nedavno izjasnio i predsednik Zdrave Srbije, Milan Stamatović koji je u izjavi za medije istakao da građani Srbije treba da posvete pažnju štednji svih energenata uključujući i gas.

“Građani trenutno ne moraju da brinu, nastavio je Stamatović, ali kao domaćin u svojoj lokalnoj sredini, koji brine i o dobrobiti svih stanovnika Srbije, preporučio bih im da malo više pažnje posvete štednji svih vrsta energenata, uključujući i gas. Sada se pokazuje da je bilo ispravno naše insistiranje da uspostavljamo najbolje moguće dobre odnose sa Ruskom Federacijom, a koja je i najveći snabdevač gasa u Evropi,” zaključio je Stamatović.

Srbija ima trenutno obezbeđene energente za više od mesec dana bez uvoza što daje dovoljno vremena da se u slučaju ozbiljnih poremećaja pronađu alternativni dobavljači.

Ostaje da se vidi kako će se dalje razvijati situacija u Ukrajini. Ukoliko sukob eskalira jasno je da će zapadne države pokušati da pojačaju ekonomski pritisak na Rusiju uključujući čak i zabranu uvoza nafte i gasa iz Rusije. S druge strane brzo rešenje konflikta bi delovalo umirujuće na ekonomske prilike.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930