fbpx
Društvo Info Vesti

Prevara sa poklonima stigla i na Zlatibor

Prethodnih dana nekoliko građana na Zlatiboru se našlo na meti prevaranata, koji koriste već uigranu šemu “poklon “. Naime, telefonom se građani obaveštavaju da su dobili jastuk i ortopedski pokrivač na poklon i da njima ostaje samo da plate troškove transporta. Naravno, jastuk i pokrivač su izrađeni po specijalnoj metodi a pravljeni su od mikrofibera koji je obogaćen Aloja Verom. Na deklaraciji nema imena proizvođača, samo reklama.

Sve ovo bi bilo divno, da nema jedne cake, a to je cena isporuke, koja u ovom slučaju košta 3.290 dinara. Ako se pogledaju cenovnici svih poštanskih službi u Srbiji dostava ovakvih proizvoda nije veća od 300 dinara, što znači da isporuka ove posteljine deset puta skuplja nego što je realno. Naravno, isporuku ne vrši nijedna registrovana poštanska služba već sam “poklonodavac” i tu je caka.

Bez imena firme, bilo kakvog računa, dostavnice brze pošte, građani “poklon” proizvod ne mogu da vrate a i sam kvalitet je upitan. Nažalost, kako se na ovaj način građanima uglavnom nude specifični proizvodi za koje se tvrdi da imaju i lekovito dejstvo posledice mogu biti opasne.

Što se tiče reakcije države na ovaj vid prevare, mogućnosti su ograničene, pošto je građanin pristao da primi poklon i da plati troškove dostave. Oštećeni građani imaju mogućnost da se obrate sudu i podignu privatnu tužbu, pošto se radi o novčanim iznosima koji su manji od 15.000 dinara, ali ih čeka duga parnica i još troškova.

Jedino što preostaje je oprez. Građani moraju voditi računa kada su u pitanju ovakve telefonske ponude i uvek “poklonodavca” treba pitati za ime firme. Takođe, treba voditi računa i o ceni dostave jer visoka cena dostave je jasan signal da se verovatno radi o prevari.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930